A tészta hozzávalóiból kakaós piskótát készítek. Először a tojások sárgáját a cukorral habosra keverem, majd a kakaóport is hozzáadom és továbbkeverem. A tojások fehérjét kemény habbá verem, és a liszttel felváltva óvatosan a sárgájába forgatom. Sütőpapírral bélelt közepes (22x36 cm) tepsibe simítom és 160 °C-os sütőben megsütöm. (Gyorsan sül, nem tudom hány perc, figyelek az illatára, ha már nagyon érezni, valószínű, hogy jó.)
A tejszínt a felhasználásig a hűtőben tartom, hogy jó hideg legyen. (Nem lehet olyan jó habot verni belőle, ha csak a mélyhűtőben hűtöm le gyorsan egy fél óra alatt, mintha több órán keresztül hűl a hűtőben.) A keverőtálat is beteszem a mélyhűtőbe egy rövid időre, ha van hely. Ez a rozsdamentes keverőedény esetében még hatásosabb. A csokit a mikróban megolvasztom. Először csak 1 percre teszem be, majd kevergetem, ha nem eléggé olvadt, még 10-15 másodpercre visszateszem, de ne melegítsük túl, mert akkor csomósodik! A tejszínt a lehűtött edényben félig felverem, majd a porcukrot is hozzáadom és keményre verem. A langyos csokit belecsorgatom, miközben a habverővel továbbverem. Azért óvatosan, nehogy vaj legyen belőle! Ha a kész sütit hűtőben tartjuk, nem kell bele zselatin, mert a csoki zsírtartalma tartósabbá teszi a habot. (Ha Hullalával készítjük, akkor még biztosabb a krém, de most direkt tejszínnel készítettem, mert kíváncsi voltam az eredményre. Tartós lett.
Ha a tészta megsült, egy sütőpapírra borítom és óvatosan lehúzom róla a papírt. Ha kihűlt kettévágom és az egyik felét csokival bevonom. A csokit szintén a mikróban olvasztom meg, de egy kanál olajat is öntök hozzá, hogy dermedés után ne legyen túl kemény. Felkockázom a csokis tésztát, a másik felére rákenem a habot, és rárakosgatom a csokis kockákat. Csak ezután vágom át teljesen.
Megjegyzés: Pipimama kérésére sütöttem meg ezt a süteményt. Mivel még soha nem készítettem, így elővettem a cukrász szakmunkásképző tankönyveit (még a 80-as években sikerült megszereznem a 3 kötetet, amit azóta is nagy becsben tartok) és onnan néztem ki a receptet. Mivel mostanában kevés édességet eszünk, illetve igyekszünk kevesebb édességet enni, ezért csak fél adagból készítettem el. Ha a krém kevesebb lenne, mint amekkora piskótát sikerül sütni, inkább maradjon ki üresen egy csík piskóta, de ne legyen nagyon lapos a süti.
szia ,nagyon szeretem az oldaladat,én már rég sütöm ezt a süteményt,a lányom nagyon kedveli de én az alsó lapot megkenem baracklekvárral,a mi kedencünk a kijevi krémes,hajni.
2010.05.29. 12:02
Aliz
Kamonda!
Én még félig most is hévízi vagyok, mert Budapesten élek, de hazajárok Hévízre. Ott van a szülői ház és a rokonaim is. Átépítettették a Gyöngyvirágot, de bent már nagyon régen nem jártam. Most a Rigolettó a kedvencünk (a buszmegállónál a sarkon), Olaszország után ott van a legfinomabb fagyi.:)
Szia Aliz! Nagyon jól néz ki ez a süti. Még nem ettem sajnos Rigó Jancsit, de egyszer talán kipróbálom. Olvastam a blogodban, hogy hévizi voltál. A Gyöngyvirág cukrászda még mindig megvan, bár nem tudom hogy ugyanolyan-e mint régen!? Én csak 2-3 éve vagyok mindennapos látógatója a helynek (Hévíznek)
2010.05.27. 21:59
Aliz
Réka!
Nem ártana kisérlezni ilyesmivel, mert nekünk sem ártana. Már eszembe jutott, de a kivitelezésig még nem jutottam el.:)
2010.05.27. 11:53
Réka
Na eddigi helyzetjelentés:
Klasszul néz ki, hűtőben vár a sorsára. :-D Ebéd után megtudom finom lett-e. Hétvégén ülünk össze a nagyobb családdal, akkor majd az Emeletest csinálom, de a gyerkőcök a tejszínes csokis tortákat szeretik inkább, ez most csak nekik szól. :-)
Amúgy diétázom, de majd egy kisebb szeletet én is letesztelek. Tényleg, egy két süti diétásabb verzióját nincs kedved kikísérletezni? Nem feltétlenül édesítős dolgokra gondolok, hanem cukor helyett méz vagy barna cukor, liszt egy része teljes kiörlésű stb. Vagy valamilyen zabpelyhes kütyü...
2010.05.27. 08:43
Aliz
Réka!
Gratulálok a kislányod születésnapja alkalmából. Én az Emeletes élvezetre szavaznék, mert azt jobban szeretem, bár ez sem rossz.:)
2010.05.27. 07:45
Réka
Kedves Alíz,
Ma van a kislányom szülinapja (3 éves) és az Emeletes élvezetet akartam megcsinálni, de ez a Rigó Jancsi lesz a nyerő! Szurkolj hogy sikerüljön nekem is!
2010.05.26. 23:22
Aliz
Pipimama!
Sok sikert hozzá!:)
2010.05.26. 22:45
pipimama
Szia Aliz! Huhha ez nagyon gyors volt!:) Fantasztikus vagy! Gratulálok! Hétvégén Énis elkészítem:)
szia ,nagyon szeretem az oldaladat,én már rég sütöm ezt a süteményt,a lányom nagyon kedveli de én az alsó lapot megkenem baracklekvárral,a mi kedencünk a kijevi krémes,hajni.