Ezt a tortát azért készítettem, mert 4 éves lett a honlapom. Ez egy szülinapi torta, aminek a díszítésével a másik hobbymra is utalok, amivel azóta nem tudok foglalkozni, amióta elkezdtem ezt az oldalt szerkeszteni. Minden szabadidőmet ennek szentelem, így másra már nem marad időm, de egyszer a foltozást is folytatni szeretném. A mintát az egyik terítőmről koppintottam.
Trüffelkrémes patchwork torta
Hozzávalók:
kb. 20 cm átmérőjű piskótakarika
A krémhez:
2 dl tejszín
30 dkg keserűcsoki
10 dkg vaj
2 evőkanál cukor
vanília aroma
rum aroma
5-6 dkg fehércsoki
Előző este a tejszínt egy kis lábasba öntöm, majd felteszem a tűzhelyre, alacsony fokozatra. Beletördelem a csokoládét, hozzáadom a vajat és a cukrot, majd kevergetve addig hagyom a tűzön, míg sima, egynemű masszává olvad. Vaníliával és rum aromával (tekintettel a gépkocsivezetőkre) ízesítem. Ha kihűlt beteszem a hűtőbe. Másnap egy habverővel átkeverem. (Ha nem előző nap készítem, beteszem a fagyasztóba egy fél órára.) Reszelt fehércsokit keverek a krémbe.
A piskótakarikát 3 részre vágom, megtöltöm a krémmel. A tetejét és az oldalát is bekenem, majd kinyújtott pillecukorral bevonom.
Nagyon szeretek sütni én is a családomnak,.A pillecukrot olvastam az egyik tortád készítésénél , nem ismerem ,de szeretném kipróbálni. Légyszíves segíts nekem.Köszönöm szépen.
2011.06.15. 14:29
Aliz
Andi!
Én két sütőpapírlap között nyújtom ki, egy kicsit porcukrozva, ha tapadna. Ez a módszer azért is jó, mert a végén a sütőpapír lappal együtt lehet ráborítani a tortára és úgy levenni róla.:)
2011.06.15. 11:43
Andi
Kedves Aliz!
Arra lennék kíváncsi, hogy hogyan nyújtod ki ilyen nagyra a pillecukrot? Vagy valami speciális anyagot használsz?
2011.02.06. 20:49
Aliz
Andy!
A Cicitortánál (bal oldali menüsávban alul a TOP 100 recept között vagy a tortáknál) részletesen is bemutatom hogy készül.:)
2011.02.06. 15:14
Andy82
Kedves Aliz! Nagyon jó az oldalad, sok jó receptet találtam már rajta! De most lenne egy kérdésem. A pillecukrot, hogy nyújtod ki? Fondantot készítesz? Vagy csak egy szerüen a pillecukrot nyújtod? Légyszíves magyarázd már el! Előre is köszi!
2010.09.26. 21:12
Aliz
Szegfune!
Nagyon szépen köszönöm.:) Pillecukrot minden nagyobb üzletben lehet kapni. Én többnyire a Lidlben veszem. Az egyszínű fehér a ritkább, de mostanában azt is láttam a Lidl-ben.
Gratulálok a sikeres 4 éves munkádhoz, köszönöm a sok-sok finomság receptjét.Én már elég régóta háziasszonykodom, de elkél a segítség.
A trüffelkrémes tortát szeretném a jövő héten a lányom 28-adik szülinapjára megsütni,de sajnos nem tudom hol lehet "pillecukrot" kapni.Segítenél? Előre is köszönöm!További jó munkát kívánok!
2010.09.24. 20:29
Dati
Kedves Alíz!
Szeretettel köszöntöm a Blogodat, még sokáig legyetek meg nekünk kezdő-haladó-folyton önképző amatőr szakácsoknak. Mindig olvaslak, de nem tudom cenzúrázni a munkáid, mert tökéletesek:) Köszönök én is mindent!
Dati
2010.09.23. 23:01
Aliz
Évi!
Ez egy gyors piskóta volt. Ha kevés az időm, mindig így készítem. Felverem a tojásfehérjét géppel, ha félig kemény már, kanalanként hozzáadom a cukrot (ahány tojás, annyi kanál cukor és púposabb kanál liszt). Ezután egy kézi habverővel vagy fakanállal (bár az előbbit jobban szeretem) a tojássárgáját és kanalanként a lisztet óvatosan beleforgatom. A tortaformába csak alulra teszek sütőpapírt, az oldalára semmit. Beleöntöm a tésztát és körben felhúzom a közepéről a szélére. Sülés közben úgyis púposodik egy kicsit, és amikor visszaesik hűlésnél, akkor szép egyenes lesz a teteje.
Ha nagyon-nagyon jó piskótát akarok készíteni, akkor a Cicitortánál leírt recept szerint készítem.:)
2010.09.23. 22:52
Aliz
Sziasztok!
Nagyon aranyosak vagytok, hogy ilyen szépeket írtok, nagyon jólesik és nagyon szépen köszönöm. Még sok jó receptet kívánok nektek is és magamnak is.
Elárulom, hogy az összes kolléganőm, rokonom, barátom, ismerősöm (férfiak is!) innen sütnek-főznek :) rólam nem is beszélve.
Legutóbb a túrós szilvás sütivel örvendeztettem meg családom "sütis gyomrát".........mert nekünk olyan is van :) főleg a Gazsinak.
szia Alizka, sok puszi......és millió gratula: Ági
2010.09.23. 15:16
Timi
Szia!
Boldog Születésnapot !
Már jó néhányszor megköszöntem a receptjeidet és azt az alaposságot amivel készíted az oldalt. Rengeteg mindent sütöttem főztem már Tőled (mindig itt kezdem a keresgélést ) és biztos hogy még fogok is. Szóval még egyszer grautálok és köszönöm Neked a kiváló,igényes munkádat!
Sok segitseget nyujtottal nekem a fozeshez, en meg kezdo haziassony vagyok de itt mindig talalok valami egyszerut es finomat amit elkeszithetek! Koszonom!
Boldog szülinapot, és további sok sikert az oldalnak, és neked is!:)
2010.09.23. 10:41
Anna
Kedves Alíz!
Boldog születésnapot kívánok, és még sok száz receptet, fotót! Több receptet kipróbáltam már innen (pl. most csücsül a hűtőben egy adag márványos csokis süti), és tetszik hogy hétköznapi, ugyanakkor mégsem szokványos recepteket főzöl. Itt nincs bambuszrügy meg garnélarák, de nekem nem is hiányzik. További jó munkát!
Noname!
Tehetsz. A kakaópor mennyiségét a lisztből kell levonni.:)