Újévi meglepetés
Hozzávalók 6 főre:
1 réteg:
0,5 l tej
1 csomag csokoládés pudingpor
3-4 evőkanál cukor
10 dkg tejcsokoládé
2. réteg:
0,5 l tej
10 dkg nyers marcipán (Lidl-ben kapható viszonylag jó áron)
1 csomag tejszínes pudingpor
3-4 evőkanál cukor
mandula aroma
2 lap zselatin
3. réteg:
1 csomag narancsos gyümölcskocsonya por
4. réteg:
10 dkg fehér csoki
2,5 dl tejszín
1 evőkanál cukor
mandula likőr
Tetejére marcipánrúd reszelve.
1 réteg: a tej nagy részét felforralom és felolvasztom benne a tejcsokit, hozzákeverem a cukrot, és a maradék tejben elkevert pudingport. Sűrűre főzöm.
2. réteg: a tej nagy részét felforralom és kevergetve felolvasztom benne a marcipánt és a cukrot. A tejszínes pudingport elkeverem a maradék tejjel, és a többihez öntve sűrűre főzöm. Mandula aromával ízesítem és 2 lap zselatint is keverek hozzá, amit előzőleg vízben áztattam.
3. réteg: az előírás szerint elkészítem a narancskocsonya port. (Lehet, hogy a zacskón lévő 3 dl víz helyett egy kicsit többet is lehet hozzá adni, mert nagyon kemény volt a zselé. Az ízét még reszelt narancshéjjal is lehet fokozni.)
4. réteg: a tejszínt felteszem a tűzhelyre egy kis lábasban, beletördelem a fehér csokit, és forrpontig hevítem. Ízlés szerint még lehet egy kevés cukorral édesíteni. Végül egy kis mandulalikőrrel ízesítem. Alaposan lehűtöm. Ezután elektromos habverővel, közepes fokozattal habot verek belőle.
Szép formájú pohárba rétegezem. Alulra a csokoládés pudingot teszem. Hagyom egy kicsit hűlni, majd a marcipános pudingot töltöm bele, de a poharat megdöntve tartom, és úgy is rakom le, kicsit alátámasztva, hogy dermedjen. Ezután felállítom és a narancsos zselét öntöm bele. Hidegre teszem, és ha megkötött, a tetejére kanalazom a fehércsokis tejszínkrémet. Végül reszelt csokival vagy csokis marcipánnal díszítem.
Megjegyzés: nagyon finom volt, de elég tömény. Talán túlzás volt a tetejére a reszelt marcipán, de mindenképpen szerettem volna felhasználni valamihez, mert hogyan fogyókúrázzon úgy az ember, ha lépten-nyomon ilyesmibe ütközik.
|