|
Oldalas vadasan
Hozzávalók:
1,2 kg oldalas
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 nagyobb szál sárgarépa
kis darab zeller
1-2 fehérrépa
1-2 evőkanál kristálycukor
2 dl tejföl
1 evőkanál étkezési keményítő (vagy liszt)
1 citrom leve, héja
só, bors, kakukkfű
2 db babérlevél
mustár
1 dl fehérbor
Az oldalast feldarabolom, sózom és borsozom. Egy kuktában kevés olajt forrósítok, és ebben a hús minden oldalát átpirítom. A hagymát félkarikára szeletelem, a zöldségeket felaprítom.
Egy serpenyőben kevés olajon megpirítom a hagymát és a felaprított zöldségeket. Rászórom a cukrot is, hogy egy kicsit karamellizálódjon, megsózom, és a húsra öntöm. A serpenyőbe 1 dl bort öntök, felforralom és ezt is a kuktába öntöm. Még 1 dl vízzel kiegészítem, hozzáadom a fűszereket, a citromhéjat, majd lezárom a kuktát, és a jelzéstől számítva kb. 15-20 percig főzöm.
A kuktából kiveszem az oldalast, alufóliával letakarom, míg elkészül a mártás.
A tejfölbe keverem az étkezési keményítőt (vagy a lisztet), a mustárt és a citromlevet. Kevés vízzel hígítom, és a zöldséghez öntöm. Felforralom. Kiszedem a babérlevelet belőle és mixelőrúddal pépesítem. Ízlés szerint még ízesítem cukorral, mustárral vagy citromlével és sóval. (Mi a kicsit édeskésebb, pikáns mártást szeretjük, amit többszöri kóstolgatás után ízesítéssel lehet elérni, bár előfordul, hogy elsőre eltalálom a jó arányt.) Zsemlegombóccal szeretjük a legjobban.
| |
Kedves Hanadeka!
Nagyon örülök, hogy jól sikerült, és hogy ízlett.:)