|
Epres-zseléhabos sütemény
Hozzávalók:
-
5 tojás
-
18 dkg kristálycukor
-
20 dkg liszt
-
6 evőkanál olaj
-
1 citrom leve és reszelt héja
-
0,5 dl tej
-
1 kávéskanál sütőpor
-
eper
Krém:
-
1 csomag epres zselé
-
3 dl forró víz
-
2 dl Hulala
-
cukor ízlés szerint
-
eper
Az egész tojásokat a cukorral addig keverem, míg egész világos és habos állagú nem lesz. Kb. 5 percig. Hozzáreszelem a citromhéjat és belenyomom a citrom levét. Beleszórom a sütőporral elkevert lisztet, a tejet, és végül az olajat. Egy sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe öntöm. Felszeletelt epret szórok rá, és 180 °C-os sütőben megsütöm. Ha kihűlt függőlegesen kettévágom.
A tortazseléhez forrásban lévő vizet öntök, és addig kevergetem, míg a zselatinszemcsék teljesen feloldódnak. Hagyom hűlni. Legjobb betenni a hűtőbe, de figyelni kell, hogy ne szilárduljon meg. Ha már sűrűn folyós, óvatosan a közben habbá vert tejszínhez keverem. Apróra vágott epret is adok hozzá, majd a két epres piskótalap közé töltöm.
Megjegyzés: többféle tortazselét is lehet kapni. Van a kis zacskós, ami majdnem akkora, mint a sütőpor, meg a nagy, ami nagyobb egy kicsit, mint a pudingpor. Ezzel az utóbbival készítettem. A zacskón 0,5 l vizet ír hozzá, de én csak 3 dl vízzel kevertem össze. Így a tejszínnel együtt volt meg a 0,5 l folyadék. Az állaga meg egyszerűen fantasztikus, jól vágható, kemény habzselé lett. A víz egy része helyett tehetünk hozzá turmixolt epret, bár így is nagyon finom eper ízű hab/krém lett belőle. Mivel az epres piskóta már magában is finom volt, egy részét már kihűlés előtt elcsenték, így a krém magasabb lett, mintha a teljes lapot töltöttem volna meg.
| |
Kedves Reni!
Ezt a receptett 2011-ben tettem fel az oldalra. Azóta teljesen mások lettek a zseléporok. Némelyikben csalódtam, mert lehet, hogy "express", hogy egyszerűbb, de meg sem közelíti a régebbi márkákat. Azóta nem is nagyon készítettem ezt a ütit, illetve csak úgy, hogy egy kis hagyományos zselatint is kevertem hozzá, a biztos eredmény miatt. Konkrétan a dr. Oetkert mostanában nem próbáltam, így nem tudok biztos tanácsot adni, csak arról, amit ki is próbáltam. (Bocs a késői válaszért, de mostanában ritkán van időm a honlapommal foglalkozni, ezért is nem kerültek fel új receptek, de azért még nem zártam be a konyhát, egyszer csak jön a folytatás is.) Üdv. Aliz