|
Töltött paprika nélkül nem lehet teljes egy receptgyűjtemény.
Töltött paprika
Hozzávalók:
-
0,5 kg darált sertéshús
-
fél pohár rizs
-
1 kis fej vöröshagyma
-
1 tojás
-
só, bors, pirospaprika
-
6-7 db zöldpaprika
-
1 l paradicsomlé
-
zellerlevél
-
cukor
-
3 evőkanál olaj
-
2 púpos evőkanál liszt
A hagymát apróra vágom, és kevés olajban megpárolom. A darált húshoz keverem a megmosott rizst, a hagymát, sózom, borsozom, kevés pirospaprikával fűszerezem, és egy tojással összegyúrom.
A paprikákat kicsumázom, a csúcsát kicsit levágom, hogy a levegőt ki tudja nyomni a töltelék belőle, majd lazán megtöltöm a paprikákat, hogy legyen helye a rizsnek növekedni. A maradék húsmasszából gombócokat formázok.
Egy lábasba öntöm a paradicsomlevet, adok hozzá egy pohár vizet, szükség szerint ízesítem még sóval, ha nem elég paradicsomos egy kis paradicsompürével, zellerlevéllel és belerakom a tölteléket. Lefedve kb. fél óra alatt megfőzöm. Közben az olajból és a lisztből világos rántást készítek. Lehúzom a tűzről, hagyom hűlni 1-2 percig, és hideg vizet öntök hozzá, miközben csomómentesre keverem. A paradicsomhoz öntöm és elkeverve pár percig még főzöm. Ha nem sietek, kiszedem a tölteléket és úgy sűrítem be a mártást, majd visszateszem. Ízlés szerint cukorral ízesítem.
Megjegyzés: ezt az ételt általában házi paradicsomlével szoktam készíteni, de az utóbbi években nem igazán volt időm paradicsomlevet eltenni, ezért általában dobozos paradicsom ivólevet használok hozzá. A fűszerezése ezért attól is függ, hogy milyen paradicsomlevet veszek. Van, amelyiket alig fűszereznek, van, amelyiket meg nagyon. Ha nem elég intenzív a paradicsomos íze, hiszen víz is kerül bele, akkor egy kevés paradicsompürét még keverek hozzá. Mivel nálunk a töltelékről mindenki leszedi a paprikát, és nem eszi meg, így a töltelékek zömét gombóc formában teszem a mártásba. Néhány paprika azért így is kell bele, mert ízesíti a paradicsomszószt. Legfinomabb, ha paradicsomszezonban készül, friss paradicsomból.
| |