|
Sárgabarack torta
Hozzávalók:
A piskótához:
-
6 tojás
-
6 púpos evőkanál liszt
-
6 púpos evőkanál cukor
-
½ csomag sütőpor
-
baracklekvár
A krémhez:
-
3 dl turmixolt sárgabarack
-
1 dl víz
-
1 csomag citromos (Alsa) gyümölcskocsonya por
-
3 dl Hulala vagy tejszínhab
-
cukor
-
3-4 db sárgabarack
Az egész tojásokat a cukorral nagyon habosra verem. A lisztben elkeverem a sütőport, és kézi habverővel lazán beleforgatom a habos masszába. Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe simítom, és 180 °C-os sütőben megsütöm. Megkenem baracklekvárral, pizzavágóval másfél cm-es csíkokra szeletelem. Az első csíkot feltekerem, egy 26 cm-es kapcsos tortaforma aljára teszem középre, és a többi csíkkal egy nagy csigalapot készítek belőle. Erre öntöm a krémet, majd a maradék tésztából hasonlóan, mint az alja, csigalapot készítek a tetejére.
Krém: A sárgabarackokat leforrázom, lehúzom a bőrét és összeturmixolom. Annyit készítek, hogy 3 dl legyen. A gyümölcskocsonya port 1 dl forró vízben feloldom. (Legjobb úgy készíteni, hogy a mikróban felmelegítjük a vizet, beleszórjuk a port, kevergetjük, majd visszatesszük a mikróba 1 percre, vagy szükség szerint még további 1-1 percre, míg feloldódik teljesen. Ne forrjon!) Langyosra hűtöm, majd összekeverem a barackvelővel. Ízlés szerint édesítem. (A képen Xukorral édesítettem, hogy diétázó családtagjaim is fogyaszthassanak belőle.) A tejszínt felverem kemény habbá, és belekeverem a zselés barackot. Nem kell túl óvatosnak lenni, mert nem esik össze nagyon a hab, és hűlés után nagyon jól szeletelhető, kemény lesz a krém.
A hűtőben alaposan lehűtöm, körbevágom késsel a forma oldalán, tálat teszek a tetejére, és így borítom át a tálra. (Az alja lesz felül.) Én csak porcukorral hintettem meg tálaláskor, mert nem akartam különösebben díszíteni. Jól mutatott a csigavonal is, de be lehet vonni pillecukorral is, és ünnepi torta is lehet belőle. A barack és a citrom íz nagyon jól megy egymáshoz, a végeredmény is egy pikáns, kicsit savanykás, de édes, habos krém lesz.
| |
Kriszti!
Köszönöm a visszajelzést. Szerintem többféle gyümölcs is jó hozzá.:)