|
Mákos-szezámos aprósüti
Hozzávalók:
-
20 dkg Ráma margarin
-
40 dkg liszt
-
0,5 zacskó sütőpor
-
2 dl tejföl
-
1 tojás + 1 a kenéshez
-
só
A lisztben elkeverem a sütőport, majd elmorzsolom benne a margarint. Hozzáadom a sót, a tejfölt és a tojást, majd összegyúrom.
A tésztát annyi részre vágom, ahány féle változatot szeretnék készíteni.
Az egyik részét kinyújtom kb. 5 mm vastagra, egy csíkot levágok belőle és rácsozom, a nagyobb részét megkenem tojással, reszelt sajtot szórok, és széthúzott rácsot ráhelyezem a tetejére.
A másik darabot hasonlóan nyújtom, kenem, rácsozom, de sajt helyett szezámmagot szórok rá, és úgy teszem rá a rácsot.
A harmadik darabot kicsit vastagabbra nyújtom a rácsozót két irányból is átgörgetem a tetején és csak félig vágom át a tésztát. Megkenem tojással, átlósan szezámmagot és mákot szórok rá. Négyzetesen feldarabolom.
A rácsokat is megkenem tojással. 200 °C-os sütőben megsütöm.
| |
Anikó!
Sajnos nem mértem a sót pontosan. Ma már rutinból sózok, ami hamar kialakul, csak eleinte kell többször kóstolgatni. Inkább két részletben tegyél bele sót, mithogy elsózd. A nyers tésztát egy kicsit sósabbnak kell érezni. Legjobb egy kis darab tésztát a mikróba tenni fél percre, és megsütni. Ez nálam bevált.:)