|
Tojáslikőrös szelet
Hozzávalók:
A tésztához:
-
2 db nagy tojás
-
8 dkg kristálycukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
5 dkg puha vaj
-
1 dl tojáslikőr
-
15 dkg liszt
-
½ csomag sütőpor
Töltelék:
-
10 dkg csokoládé
-
2 dl habtejszín
-
1-2 evőkanál cukor
-
1 evőkanál holland kakaópor
-
4 dk vaj
Tetejére:
-
0,5 dl tojáslikőr
-
porcukor
A tésztához a lisztben elkeverem a sütőport.
A cukrot a tojással és a vaníliás cukorral jó habosra verem. A puha vajat is hozzákeverem, majd hozzáöntöm a tojáslikőrt, végül a sütőporos lisztet is beleforgatom.
Egy kis tepsit sütőpapírral kibélelek és beleöntöm a tésztát. Előmelegített 180 °C-os sütőben megsütöm.
A krémhez a tejszínt egy kisebb lábasba öntöm, hozzáadom a csokit, a cukrot, a kakaóport és a vajat, majd összemelegítem alacsony hőfokon. Nem főzöm, csak addig melegítem, míg a cukor és a csoki is felolvad, és sima, egynemű masszát kapok. Kihűtöm és beteszem a hűtőbe. Legjobb előző este elkészíteni, de ha nem gondolkodtam előre, akkor egy fél órára a mélyhűtőbe teszem.
Ha a tészta megsült és kihűlt, kettévágom. A krémet egy elektromos habverővel, alacsony fokozaton kicsit krémesre keverem, de csak módjával, nehogy csomós legyen.
A tetejére tojáslikőrből és porcukorból máz készül. A tojáslikőrhöz annyi porcukrot keverek, hogy cukormáz sűrűségű legyen. Ezzel bevonom a tortát.
Díszítéshez találtam egy zacskó zselétojást, mivel húsvét környékén készült, és azt raktam rá. Nagyobb díszítésre nem volt időm. A tésztájában nem éreztem az alkoholt, de a mázban igen. Nem gyerekeknek való. Nekünk nagyon ízlett.
| |