|
A zabkorpa miatt egy kicsit egészségesebb, mintha csak fehér liszttel készült volna, de nagyon finom.
Zabkorpás-szezámmagos pogácsa
Hozzávalók:
-
30 dkg liszt
-
15 dkg zabkorpa
-
1,5 dl tej
-
1 zacskó szárított élesztő vagy 3 dkg friss
-
1 mokkáskanál cukor
-
15 dkg Ráma margarin vagy vaj
-
1 egész tojás
-
2 kávéskanál só
A tejbe belekeverem a cukrot és a mikróban meglangyosítom. Belekeverem az élesztőt és hagyom kicsit kelni. (Szárított élesztőt akár bele is lehetne keverni felfuttatás nélkül, de már jártam úgy, hogy nem volt jó az élesztő, nem kelt meg a tészta. Így már az elején kiderül, ha nem indul be.)
A lisztet és korpát összekeverem, elmorzsolom benne a margarint, hozzáadom a sót, a tojást és az élesztős tejet. Összegyúrom. Kicsit ragadósabb a tészta, de ahogy gyúrom, egyre jobb lesz.
Letakarom és bő egy órát kelesztem vagy még többet is. Kinyújtom vékonyra, és egyszer összehajtogatom. Kinyújtom ujjnyi vastagra. A tetejét bordázom vagy bevagdosom, tejjel megkenem és szezámmagot szórok rá. Előmelegített 200 °C-os sütőben megsütöm.
| |