|
Répatorta
Hozzávalók:
-
2 tojás
-
1 bögre olaj
-
1 bögre barnacukor
-
2 bögre reszelt sárgarépa
-
1 ¾ bögre liszt
-
2 teáskanál (1 csomag) sütőpor
-
2-3 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
-
½ csésze dió durva darabokban
-
1 bögre kis kockákra vágott (ízlés szerint tej vagy fekete) csoki
Az olajat és a tojásokat habosra keverem a barnacukorral. Hozzáadom a finomra lereszel sárgarépát. A lisztet összekeverem a darált dióval, a szódabikarbónával, a sütőporral, a fűszerkeverékkel, és az apróra vágott csokoládéval. Összekeverem a tojásos masszát a lisztkeverékkel. Sütőpapírral bélelt közepes (22 cm-es) tortaformába öntöm és 170 °C-os sütőben letakarva kb. 40 percig sütöm. Fogpiszkálóval ellenőrzöm, hogy megsült-e. Ha nem, akkor még visszateszem a sütőbe. Akkor jó, ha már nem ragad tészta a fogpiszkálóra.
A tetejét én fehér csokis mázzal vontam be. Ehhez egy hőálló tálba 1 dl tejszínt öntöttem és beletördeltem 10 dkg fehér csokit. Megmelegítettem a mikróban kétszer fél-fél percig, és kevergetve olvasztottam fel a csokit. Ezután sűrű, krémszerű állagúra hűtöttem. Bekentem a torta tetejét és reszelt tejcsokit szórtam rá.
Megjegyzés: a receptet a HVG oldalon találtam „A tökéletes répatorta” néven. Mivel nem régóta kedvelem csak a sárgarépát, így a répatorta eddig kimaradt az életemből. A nevéből adódott, hogy ezt kell kipróbálnom, aztán kaptam egy másik receptet is, ami talán még ennél is jobban ízlett. Hamarosan azt is felteszem.
| |
Szerintem nem változik, de érdemes megkóstolni nyersen a tésztát, mert mindenkinek más az ízlése, főleg ami a sütemények édességét illeti. :)