|
Kefíres kifli
Hozzávalók:
-
70 dkg liszt
-
2 egész tojás
-
2 dl kefir
-
1 dl olaj
-
6 dkg cukor
-
só
-
1-1,5 dl langyos tej
-
5 dkg élesztő
Krém:
Tetejére:
-
tojássárgája
-
(esetleg sajt, kömény, szezámmag, stb.)
Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatom. A lisztet összekeverem a tojásokkal, a kefirrel, az olajjal, a sóval, és a felfuttatott élesztővel. Tésztává dagasztom, és lefedve a duplájára kelesztem.
A puha margarint a sóval habosra keverem.
A tésztát 4 részre osztom, és egyenként kb. 30 cm-es átmérőjű körformára nyújtom. Az egyik lapot megkenem a sós vaj felével, ráteszem a másik lapot, kicsit nyújtok még rajta és 16 cikké vágom. Kifli alakúra tekerem a cikkeket úgy, hogy kicsit szélesebbre húzom, amikor elkezdem feltekerni. Sütőpapíros tepsibe fektetem, tojássárgájával megkenem a tetejét, és ízlés szerint megszórom szezámmaggal, tökmaggal, köménnyel, vagy csak hagyom simán. A másik 2 lappal is így járok el. Hagyom kelni, majd 200 C°-os sütőben szép pirosra sütöm. Egy nagy tepsibe pont belefér a 16 kifli, így ebből a mennyiségből 32 db, nem is kicsi kifli lesz. Frissen a legfinomabb, de másnap is nagyon jó volt.
Megjegyzés: a receptet a Nosaltyn találtam, és annyira finom lett, hogy rákerestem a receptre a neten. Sok oldalon megtaláltam, így nem tudom, hogy eredetileg kitől származik. Az egyik receptben a tésztát hármasával fekteti egymásra, így még rétegesebb lesz a végeredmény, bár így is nagyon jó és szép volt, de legközelebb biztos így fogom kipróbálni, és hamarosan sor is kerül rá, mert nagyon gyorsan elkészül, és mindenkinek nagyon ízlett. Most csak a fele mennyiségből készítettem.
| |
Kedves Éva!
Örülök, hogy tetszik az oldal, de én nem az az Aliz vagyok, akire gondolsz. Szerintem róla van szó, egy erdélyi druszámról. Itt találod: http://fakanalforgato.blogspot.hu/
A kiflit még nem próbáltam nyersen lefagyasztani, de nem hiszem, hogy gond lenne vele.