|
Gazdagon töltött háromszög
Hozzávalók:
A tésztához:
-
40 dkg liszt
-
2,5 dkg élesztő
-
2,5 dl tej
-
1 kávéskanál cukor
-
½ evőkanál só
-
1 dl étolaj
A töltelékhez:
-
1 db kukorica konzerv
-
1 közepes lila hagyma
-
2 fokhagyma gerezd vagy fokhagyma granulátum
-
6 dkg kockára vágott sonka
-
6 dkg bacon
-
6 dkg reszelt sajt
Tetejére:
-
1-2 evőkanál tejföl
-
1 tojás sárgája
-
szezámmag
-
vagy a maradék tojásfehérje és sajt
A tejet meglangyosítom, belekeverem a cukrot, az élesztőt, és 2 evőkanál lisztet, majd felfuttatom. A sót a liszthez keverem, hozzáadom a megkelt kovászt, az olajat, és jól kidolgozom a tésztát. Langyos helyen a duplájára kelesztem. Közben felaprítom a hagymát, a sonkát és a bacont, és lereszelem a sajtot.
A tejfölben elkeverem a fokhagymát.
Vékonyra kinyújtom a tésztát, megkenem a fokhagymás tejföllel, és rászórom a felaprított bacont, sonkát, lilahagymát, és a reszelt sajtot. Feltekerem, és háromszögekre vágom. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatom, megkenem a maradék tojásfehérjével, és reszelt sajtot szórok rá. (Nem volt otthon szezámmag, így csak sajtot szórtam rá. Az eredeti receptben tojássárgájával elkevert tejföl és szezámmag kerül a tetejére.) 180 °C-os sütőben 15-20 percig sütöm.
Forrás: a neten sok oldalon megtalálható (pl. jolkifoztem.hu)
| |
Természetesen, a szárított élesztő is jó. Van aki frisset nem is használ. Ha teljesen biztos akarok lenni abban, hogy az élesztő jól működik (ezt főleg a régebben vásárolt élesztőnél fordulhat elő), akkor úgy használom, mint a frisset. Lagyos tej vagy víz, kis cukor, élesztő, és hagyom felfuttatni, annak ellenére, hogy közvetlenül is belekeverhető a tésztába.