|
Zöldségleves húsos galuskával
Hozzávalók:
A leveshez:
-
vegyes zöldség (pl. 3 sárgarépa, 2 fehérrépa, kisebb zeller, karalábé, stb.)
-
3 db tyúkhúsleves kocka
-
olaj
A galuskához:
-
20 dkg darált hús
-
1 kis fej vöröshagyma
-
1 zsömle
-
1 nagyobb tojás
-
só
-
bors
-
2 gerezd fokhagyma (vagy granulátum)
A zöldségeket felaprítom, kevés olajom megpirítom, felöntöm másfél liter vízzel, és beledobok 3 db leves kockát.
A zsömlét húslevesben vagy vízben megáztatom, kinyomkodom. A hagymát apróra vágom, és kevés olajon megdinsztelem. Átfuttatom rajta a darált húst. A szétmorzsolt, áztatott zsömlével jól elkeverem. Sóval, borssal és fokhagymával ízesítem. Egy tojást adok hozzá, amivel összekeverem. Kanállal a gyöngyöző levesbe szaggatom, és lassú tűzön megfőzöm.
Megjegyzés: ha lett volna petrezselymem, azzal még finomabb lett volna a galuska, bár így is nagyon jó volt, és gyorsan elkészült a leves.
| |
Szia Gabóca!
A húst csak meg kell futtatni, és nem megsütni. A tojás fogja össze. Én elég nagy piaci tojásokat használok, ha Te kisebbet, akkor 2 tojást tegyél hozzá. Először mindig próbáld ki csak egy galuskával! Ha szétesik, akkor sűrűbbre kell készíteni, esetleg egy kis liszt vagy zsemlemorzsa hozzáadásával, vagy plusz tojással. Ezt én más hasonló, vízben főtt gombócfélékkel is így csinálom, így még lehet korrigálni a masszán, ha úgy látom, hogy nem áll össze rendesen.