|
Mentás brownie
Hozzávalók:
A tésztához:
-
20 dkg cukor
-
12 dkg vaj
-
12 dkg keserű csokoládé
-
1 csomag vaníliás cukor
-
2 nagy tojás
-
8 dkg liszt
-
1 kávéskanál sütőpor
-
késhegynyi só
Menta réteg:
-
3 dkg vaj
-
12 dkg porcukor
-
1,5-2 evőkanál tejszín
-
borsmenta kivonat
-
zöld ételfesték
Tetejére:
-
10 dkg csokoládé (én fele-fele tej- és keserű csokit használtam hozzá)
-
1 evőkanál tejszín
A tésztához a csokoládét a vajjal felolvasztom a mikróban. Csak óvatosan, nehogy túlmelegedjen! Először csak 1 percre teszem be, majd megkeverem, és ha nem elég olvadt, visszateszem egy rövid időre. A cukorhoz szórom a vaníliás cukrot, a sütőport, hozzáütök 2 nagy tojást, sózom, és nagyon habosra keverem. Hozzáadom az olvadt csokit, a lisztet, és óvatosa beleforgatom.
Egy kb. A/4-es nagyságú tepsit sütőpapírral kibélelek, beleöntöm a tésztát, és előmelegített 180 °C-os sütőben 15-20 perc alatt megsütöm. Először a szélein sül meg. Ha már úgy gondolom, hogy a közepe is szilárdul, egy fogpiszkálót szúrok bele, ha nem ragad rá a nyers tészta, akkor már nem szabad tovább süti. Akkor jó, ha még majdnem nyers egy kicsit. (Könnyű kiszárítani.)
Ha kihűlt, rákenem a tetejére a mentás réteget. Ehhez a porcukrot, a tejszínt és a lágy vajat kikeverem egy elektromos keverővel, csöpögtetek hozzá zöld ételfestéket, hogy gusztusos halványzöld színe legyen, majd annyi mentát, hogy kellemesen mentaízű legyen, de ne túl sok. Inkább többszöri kóstolgassuk!
Ez egy vékony réteg lesz a süti tetején, de így is jól érezni a menta ízét. Lehűtöm
A tetejére a csokit olvasztok a tejszínnel a mikróban. Rákenem a tetejére, és még mielőtt teljesen megdermedne, bejelölöm a vágások helyét.
Megjegyzés: Nagyon szeretem a mentás ételeket, így sokáig keresgéltem olyan mentaolajat, amit nem csak az illatosítókba lehet tenni, mert az nem ehető, míg végül a gyógyszertárban kaptam olyan mentát, amit tulajdonképpen emésztés elősegítésére szoktak ajánlani. Menthachol a neve, és nagyon jó, csak óvatosan kell vele bánni, nehogy túladagoljuk.
| |
Bocsánat, magát a receptet akkor még nem olvastam, csak a hozzávalókat, és most látom, hogy leírta: patikában vetted.
Nekifutok akkor, hátha.
Köszönöm a receptet, nagyon jól néz ki!
:)
Erika