|
Mandarinos pite
Hozzávalók:
A tésztához:
-
30 dkg liszt
-
20 dkg Ráma margarin
-
10 dkg cukor
-
2 kávéskanál sütőpor
-
2 tojássárgája
-
1-2 evőkanál víz
-
csipetnyi só
A töltelékhez:
-
15 dkg fehér csoki
-
3 dl tej
-
3 tojás
-
8 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
Tetejére:
-
mandarin
-
2 evőkanál zselatin
-
fél citrom leve
-
2-3 evőkanál cukor
A tésztához a lisztben elkeverem a sütőport, a margarint elmorzsolom benne (én most egy duplakéses aprítóban készítettem), hozzáadom a cukrot, a csipetnyi sót, a 2 tojássárgáját, szükség szerint 1-2 evőkanál vizet, és összegyúrom. (A képen 3 db van, de 2 is elég.) Gyorsan dolgozom vele, és fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe teszem. Egy 26 cm-es pie vagy tortaforma alját sütőpapírral kibélelem, a tésztát belenyomkodom, villával megszurkálom, és 180 C-ra előmelegített sütőben elősütöm.
A töltelékhez a tejet egy lábasba öntöm, felmelegítem, felolvasztom benne a csokit. Adok hozzá egy csomag vaníliás cukrot. Langyosra hűtöm. Közben felverem a tojásfehérjéket a cukorral. A csokis tejhez keverem a tojások sárgáját, majd a felvert tojásfehérjébe lazán belekeverem.
Az elősütött tésztára öntöm, és készre sütöm.
Közben a mandarint meghámozom, gerezdekre szedem. Egy kis lábasba kevés vízet öntök, beleszórom a cukrot és a mandarint, majd pár percig főzöm. (Nem főzöm meg teljesen, csak egy kicsit.) Egy kevés vízbe beáztatom a zselatint, mikróban felolvasztom, és a mandarinhoz keverem a fél citrom levével együtt. A mandarinnal kirakom a tetejét, és ráöntöm a levét. Tálalásig a hűtöben tartom
Megjegyzés: Ha van éppen otthon egy kis narancsszörp, akkor cukor helyett azzal is lehet édesíteni, még finomabb lesz.
| |
Köszönöm szépen, Csilla.:)