|
Réteges túrós pogácsa
Hozzávalók:
-
60 dkg liszt
-
12,5 dkg vaj vagy margarin
-
12,5 dkg túró
-
2 tojás
-
2 dkg élesztő
-
2,5 dl tej
-
1 dl olaj
-
só
-
1 kávéskanál cukor
A tetejére:
A tejet meglangyosítom, belekeverem a cukrot, és belemorzsolom az élesztőt. Összekeverem és felfuttatom.
A liszthez keverem a sót, az olajat, a felfuttatott élesztős tejet, és jól megdagasztom. Először csak a liszt egy részével keverem össze, és fokozatosan adagolom hozzá a többi lisztet, mert a megadott mennyiséghez képest lehet akár több vagy kevesebb, a liszt minőségétől függően. Duplájára kelesztem.
A puha vajat vagy margarint, a túrót és a tojást egy mixelő rúddal krémesre keverem. Lehet hozzá egy kis sót is adni.
A megkelt tésztát 5 részre osztom, és egyenként nagy tányér nagyságúra nyújtom. A felső réteg kivételével mindegyiket megkenem a túrós krémmel. Egymásra rakom, és hagyom 20 percet kelni. Ezután kinyújtom, de legalább másfél cm vastag legyen! A tetejét megkenem felvert tojással, szórok rá szezámmagot, és felkockázom. Kicsit ragad a késre. (Lehet úgy is készíteni, hogy a tésztát felkockázom, sütőpapíros tepsibe rakom, és így kenem meg tojással, és szórom meg szezámmaggal. Így nem ragad, de a másik módszer gyorsabb.)
190 °C-os előmelegített sütőben megsütöm.
Megjegyzés: (A képeken csak azért vágtam félbe nyújtás előtt a tésztakorongot, mert sok ételt készítettem egyszerre, és nem volt hely a nagy gyúrótáblámnak.)
Forrás: Vanilla
| |
Kedves Éva!
Nagyon szépen köszönöm a kedves sorokat,és nagyon örülök, hogy jól sikerülnek a receptek.
Üdv.
Aliz