|
Húsvéti kalács
Hozzávalók:
-
35 dkg liszt
-
5 dkg porcukor
-
4 dkg puha vaj
-
2 dkg élesztő
-
2 tojássárgája
-
másfél - 2 dl langyos tej
-
csipetnyi só
-
reszelt citromhéj
-
1 tojás a lekenéshez
Egy kevés tejben elkeverem az élesztőt, majd a kenyérsütő gép tartájába belerakom a többi hozzávalóval együtt. Dagasztó programmal kelesztem.
Ha megkelt 4 részre vágom, mindegyikből rudat sodrok, 4-es fonással összefonom, majd sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem. Kb. fél órát hagyom még letakarva kelni. Fél tojáshéjakat alufóliával bevonok, kívül egy kicsit bekenem olajjal, és belenyomkodom a tésztába a fonatok közé. Megkenem tojásfehérjével és előmelegített 190 °C-os sütőben szép pirosra sütöm, kb. 20 perc alatt. A tojáshéjakat eltávolítom, és festett tojásokat teszek a mélyedésekbe.
Megjegyzés: a receptet a divány.hu oldalon találtam. Nagyon finom íze volt a citromhéjtól és az állaga is puha és foszlós.
| |