|
Katica tekercs
Hozzávalók:
Tésztához:
-
2 x 2 tojás
-
2 x 6 dkg cukor
-
2 x 6 dkg liszt
-
2 x fél evőkanál víz
-
2 x ¼ evőkanál olaj
-
2 x 1 kávéskanál sütőpor
A krémhez:
-
2 tojás
-
10 dkg cukor
-
10 dkg étcsoki
-
20 dkg vaj
Csoki máz:
-
2 dl tej
-
20 dkg étcsokoládé
-
10 dkg cukor
-
15 dkg vaj
-
+ 20 dkg kókuszreszelék
A tésztát két részletben készítem el. A tojások fehérjét kemény habbá verem a cukorral, majd hozzáadom a tojások sárgáját, a vizet, az olajat, a sütőporral elkevert lisztet, és továbbkeverem a habverővel. (Ilyenkor általában kézi habverővel, vagy fakanállal szoktam hozzákeverni az anyagokat, hogy a hab ne törjön össze, de most kipróbáltam ezt a módszert, és meglepő módon gyönyörű habos maradt a tészta.)
A nagy tepsit sütőpapírral kibélelem, elsimítom benne a piskótamasszát, és előmelegített 180 °C-os sütőben megsütöm. Vékony lapot kapok, és nagyon gyorsan megsül. Közben a másik laphoz is ugyanígy elkészítem a tésztát, és azt is megsütöm. Leszedem róla a sütőpapírt, és hagyom hűlni.
Elkészítem a krémet, amihez egy keverőtálba ütöm a tojásokat, hozzáadom a cukrot, és gőz fölött, habverővel kevergetve krémes-habos állagúvá főzöm. Leveszem a gőzről és az étcsokit belekeverem. Hagyom hűlni, de közben többször átkeverem. A puha vajat felhabosítom, és amikor kihűlt a csokis massza, a két részt összekeverem.
A piskótalapokat ezzel a krémmel bekenem, majd kb. 4-5 cm széles csíkokra vágom. Ezután elkezdem feltekerni a csíkokat, és egy-két tekerés után elvágom, hogy kis roládokat kapjak, majd ezt addig ismétlem, míg tart a csík. Ízlés kérdése, hogy milyen duci roládokat készítünk.
A csokimázhoz a tejet egy kis lábasban felforralom a cukorral, majd hozzáadom az apróra tört csokit, és a vajat, majd addig keverem, míg egynemű lesz a máz. Hagyom hűlni.
Megforgatom a tekercseket a mázban, utána meg a kókuszreszelékben.
Megjegyzés: nagyon jó lett a krém. Ezt kipróbálom majd tortakrémnek is. Mivel nincs benne se víz, se tej, így egyáltalán nem csapódik ki a vajas krém, amikor habosra keverem, ami gyakran előfordul egyéb főzött krémeknél. Nekem kicsit sok lett a csokimáz, szerintem lehetne 5-5 dkg-mal csökkenteni a csoki és a vaj mennyiségét. Légkeveréses sütőben meg lehet próbálni egyszerre sütni a két lapot, így csak egyszer kell a tésztát kikeverni. Nagyon-nagyon finom.
Forrás: Vanilla
| |
Jó ötlet az egyszerre sütés légkeverésées sütőben. Most így sütöttem és sikerült. Egyébkét hogy 2 vagy 3 tojás kell-e az a tojás méretétől függ. Én mindig 7-7,5 dkg-os tojásokat veszek és semmivel nincs problémám. Az kb XL-es méret.