|
Narancsos rakott palacsinta
Hozzávalók a tésztához:
-
2 pohár liszt
-
2 tojás
-
só
-
néhány evőkanál olaj
-
cukormentes Fanta (vagy Márka) narancs
Túrós töltelék:
-
25 dkg túró
-
cukor ízlés szerint
-
tejföl (a szerint, hogy mennyire száraz a túró)
-
vaníliás cukor
-
reszelt citromhéj
-
csipetnyi só
Citrusos töltelék:
-
2-3 naracs vagy mandarin (én vegyesen használtam)
-
1-2 evőkanál cukor
-
1 evőkanál étkezési keményítő
-
1 dl Fanta narancs
A palacsintatészta elkészítéséhez a tojásokat, a lisztet, és annyi Fantát keverek össze, hogy sűrű tésztát kapjak, mert azt könnyebb csomómentesre keverni. Kicsit hagyom állni, majd közvetlenül a sütés előtt öntök még hozzá annyi folyadékot, hogy palacsintatészta állagú legyen. Mivel a Fanta édes, így csak sót keverek hozzá, meg egy kis olajat.
Készítek egy hagyományos túrótölteléket. A túrót porcukorral ízlés szerint édesítem, adok hozzá egy csipetnyi sót is, mert így még jobban kijön az édes íze, majd adok hozzá vaníliás cukrot, és reszelt citromhéjat. (Én időnként több citromot (lehetőleg kezeletlent) lereszelek, kristálycukorral összekeverem, és a hűtőben tárolom. Az állás során a cukor felszívja a citromhéjban lévő illóoljat és kevesebb mennyiség is erőteljesebb citrom ízt ad az ételnek, mint a frissen reszelt citromhéj.)
A narancsokat/mandarinokat (én mindkettőt használtam) meghámozom, kimagozom, és a durvább hártyákat is eltávolítom. Kisebb lábasba teszem a kifolyt levével együtt, adok hozzá cukrot, és felforralom. Közben az étkezési keményítőt elkeverem a Fantával, és besűrítem vele a gyümölcsöt. Kicsit tartalmasabb krémet kapok, mintha narancslekvárt használnék, és nem is olyan édes.
A palacsintákat megsütöm, és a kétféle töltelékkel rétegezve egy tálra rakom.
A tetejére (kész, flakonos) csoki szószt folyattam, de reszelt csokival, vagy olvasztott csokival is be lehet vonni.
Megjegyzés: az utóbbi időben az egyik családtagom miatt a tejes ételeket mellőzni kellett, így csak buborékos ásványvízzel készítettem palacsintatésztát. (Tudom, hogy sokan eddig is így készítették, de én mindig fele-fele arányban használtam tejet és vizet). Azt tapasztaltam, hogy így a palacsinta sokkal könnyebb lett, és az ízén nem is lehetett érezni, hogy csak vízzel készül. Gondoltam, kipróbálom szénsavas narancs ízű üdítővel is. Mivel a palacsintatésztát én mindig folyékony édesítővel ízesítem, a són kívül, hogy a palacsinta ne kapjon le, ezért az üdítő light változatát használtam. Még önmagában is finom lett. Az első néhány palacsintát elkóstolgattuk, a maradékból meg rakott palacsintát készítettem.
| |
A pohár 2 dl. A bögre 2,5 dl. Egyébkén meg a palacsintánál nincs jelentősége annak, hogy mekkora a pohár/bögre, mert az arányok a lényegesek. Ha sűrű a tészta folyadékot, ha híg, még egy kis lisztet kererek hozzá. Azért javasoltam, hogy először sűrűbb tésztát készítsünk, mert könnyebb csomómentesre keverni, és utána higítani, mint fordítva, de ennek sincs jelentősége, ha egy mixelőrudat használunk hozzá.