Aliz konyhája - minden recepthez fázisfotók
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Menü
     
Hobbi
     
Konyha
     
Receptek/1199
     
Ételfotók

Előételek
Levesek

Húsételek

Feltétek

Köretek

Hideg konyha, saláták

Tészták

Sós vendégvárók

Édességek

Egyszerű ételek

Halak

Egyebek

Kelt tészták,kenyerek

Tortaképek

     
90 napos diéta
     
Olavasóim receptjei

Receptek

     
Értesítés új receptről
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
TOP 100

100 receptajánlat (a 1100-ból), hogy megkönnyítsem a választást.

    ÉDESSÉGEK


Almahabos süti Aliz módra


Banános süti


Banános élvezet


Csokis meggyel töltött háromszögek


Diós csokoládészelet

 
Emeletes élvezet

 

Epres-zseléhabos sütemény

Tálalva.
Flambírozott banán vaníliaszósszal


Habos túrós pite

Kijevi krémes


Krémes meglepetés


Kókuszos almás


Különleges meggyes pite

Lehetetlen pite

 
Mennyei eledel


Méteres kalács

Narancsos kocka


Négerkocka szomszéd módra


Osztrák pikáns "tiramisu"

 
Őszibarackos rétes


Rakott palacsinta 


Részeges és túrós barát 

Rumos szilvás sütemény

Sárgabarack torta


Serpenyős rétes

 
Stracciatella


Sültfagylatos gofri

 
Sült túrógombóc

Tarka koh


Túróbundában sült banán


Túrókrémes tölcsérek


Túrós-kakaós kevert


Túrós-krémes pite


Túróval töltött zsemle


Verdens beste


Ferdinánd kalács

  SÓS VENDÉGVÁRÓK


Ági féle sajtos ropogós


 Káposztás virsli tésztában


Részeges pogácsa

 
Sajtkrémmel töltött pogácsa

 
Sajtos pogácsa


Sajtos pogácsa (rúd)


Sajtos-sonkás tekercs

 
Sonkás-sajtos rétes


Sós-omlós sütemény

    LEVESEK

 
Darálthúsos paradicsomleves


Dupla hagymás leves

 
Édes sütőtökleves


Gyümölcsleves túrós galuskával

 
Kantoni rizsleves curryvel

 
Káposztás bableves


Metélőhagymás kukorica krémleves

 
Norvég királyi leves

 
Rumos-mazsolás gesztenyeleves

 
Tárkonyos raguleves


Túrógombóc leves 

 HÚSÉTELEK, FELTÉTEK


Csirkecsíkok fűszeres tésztában


Fokhagymás csirkeragu


Fokhagymás sült lapocka


Fűszeres túróval töltött csirkemell

 
Hentesborda


Kókuszos csirke


Különleges töltött borda


Marhapörkölt vadász módra

Mogyorós rizzsel és mogyorókrémszósszal tálalom a húsdarabkákat.
Mogyorókrémes csirke


Paradicsomos káposzta húsgombóccal


Pilisi ragu


Rántott fagyasztott vagdalt


Rozmaringos-narancsos csirke

Tejszínes halragu leveles tésztában


Sajtos rakott csirkemell

 
Tanduri csirke


Tepsis diós hús


Vajpuha marhaszelet


Rántott tojás


Sajttekercs rántva


Tojásos rétes

 

  KÖRETEK


Fokhagymás, sajtos krumplipüré


Mandulás burgonyagolyó


Mogyorós burgonyapüré


Mustáros-hagymás krumpli

 
Palaó rizs


Resztelt krumpli


Rozmaringos krumpli


Tepsis burgonyalepény

Párolt rizzsel összekeverem és együtt pirítom.
Zöldséges-mogyorós rizs

         VEGYES


Csirke vajas tésztában

Meleg töltött tojás


Kukoricás chilis babsaláta


Mogyorós burgonyasaláta


Citromfüves rántott afrikai harcsafilé


Tejszines halfilé 


Csirkés-zöldséges tészta

 

Júhtúrós sztrapacska


Tojásos nokedli gazdagon

 

Hagymás rakott tojás

 

 

Tejfölös újkrumpli


Francia pirítós


Klubszendvics


Sajtos-tojásos pirítós

Sütőben megsütöm. 

Sonkás-sajtos tojás csészében

 

 

Töltött bundás kenyér

     
Torták

 

Anyáknapi torta

Cicitorta

 Karácsonyi torta 2010

Szülinapi torta II.

Málnazselés csokitorta

Tojáslikőrös autós torta

Trüffelkrémes patchwork torta

Valentin napi puncstorta

     
Forum
Fórumok : Általános : FŐZÉS Fórumok: 
Témaindító hozzászólás
azila

2007.11.06. 23:07 -
Receptekről, főzésről, sütésről...

[46-27] [26-7] [6-1]

azila Előzmény | 2009.05.20. 22:49 - #6

Timie!

Mivel tényleg nem vagyok egy gyakorlott "rétesnyújtó", így nem biztos, hogy az én tanácsom a legjobb. Azt soha nem figyeltem meg, illetve nem írtam le, hogy a nagymamám hogyan állította össze a tésztát, csak arra emlékszem, hogy néha panaszkodott arra, hogy "újabban" (ez a 80-as évek elején volt) nem minden lisztből lehet jó rétestésztát készíteni. Nem mindig volt egyenletes a minősége, néha kevesebb volt benne a sikér (fehérje, ami kapható a bioboltokban és a liszthez adva a házilag sütött kenyér is szebb lesz). Az biztos, hogy nem csak réteslisztből készítette (a neve ellenére), hanem sima lisztből, esetleg kevert hozzá valamennyi réteslisztet is. (Nem is értettem, hogy akkor miért rétesliszt a neve). Amikor én rétest sütöttem, már vagy 10 éve, akkor a Horváth Ilona szakácskönyvből vettem a receptet. Ő is azt javasolja, hogy ha nem elég a liszt sikértartalma (honnan lehet ezt megállapítani?), egy tojással növelhetjük a fehérjetartalmát.

Ezt a receptet írom le:

50 dkg lisztet egy tálba helyezzük, egy diónyi zsírral elmorzsoljuk (én zsírt nem nagyon használok, talán a vaj (nem margarin!) vagy az olaj is megteszi), közepébe mélyedést  vájunk és 4-4 1/2 dl langyos, sós vízzel puha tésztát gyúrunk. (A legtöbb rétes receptben szerepel egy kanál ecet is.) Deszkára téve jól kidolgozzuk, hogy teljesen sima legyen. 15 percig gyúrjuk. (Van, aki csapkodja a tésztát a deszkához, mert ezzel a módszerrel jól tömörül a tészta.) Két cipóba osszuk, de sehol ne legyen rajta gyűrődés. Tetejét kenjük meg olvasztott zsírral (vagy olajjal) és melegített lábassal letakarva 15-20 percig pihentetjük.

A többire már nagyon jól emlékszem, hiszen sokszor láttam. Nagymamám a konyhaasztalt leterítette egy fehér abrosszal, meghintette liszttel, majd a tésztát  egy nyújtófával kissé ellapította, majd a két öklével felemelte és (mint a pizza készítők) úgy nyújtotta a levegőben egy darabig. Az asztal közepére tette, utána körbe-körbe járva húzta egyre nagyobbra és vékonyabbra. Időnként  levegőt libbentett alá, amitől hatalmas légbuborék keletkezett alatta, ezzel is vékonyítva a közepét. Addig nyújtotta, míg olyan vékony nem lett, hogy az alá tett újságot simán el lehetett olvasni. Végül körbejárt és a kézfejére tekerve leszakította az asztalról lelógó vastag széleket. Ezt újra jól összegyúrta és hosszas pihentetés után újra felhasználta.

Legtöbbször túrós, almás, cseresznyés, meggyes, tökös-mákos, tökös-túrós, grízes rétest sütött.

A kinyújtott réteslapot egy olajba mártogatott ecsettel (lúdtollal) megspriccelte, majd zsemlemorzsával megszórta, de csak módjával. A nedvesebb töltelékek alá még külön is szórt zsemlemorzsát. Volt, amikor egy csíkba, de volt, hogy szétszórta pl. a túrós tölteléket a cseresznyét vagy a meggyet a teljes felületen. Az abrosz segítségével feltekerte. Mivel nagy volt az asztal, ezért mindkét oldalról tekerte középre. Erre nagyon jól emlékszem, mert mondta is nekem, hogy nem szabad szorosan tekerni, hanem egy kicsit dobni kell rajta, hogy minél több levegő kerüljön alá. Látni is lehetett a légbuborékokat a rétegek között. Ettől lett olyan igazi  könnyű, légies, leveles. A tepsit kikente olajjal, méretre vágta, olajjal megkente a tetejét és megsütötte.

A nagymamámnak a rétes készítése nem egy olyan feladat volt, amire különösebben készülnie kellett volna, nem ünnepre készítette, hanem sokszor egy tartalmas leves utánra, hétköznapra. Amikor én készítettem először, utólag is csodáltam ezért.(Jó volt nosztalgiázni.):)

Mindenképpen számolj majd be az eredményről!:)

Aliz


ildiko61 Előzmény | 2008.08.20. 19:50 - #5

Szia Azila!  Végre volt egy kis időm, s regisztráltam.

 


azila Előzmény | 2008.01.15. 09:18 - #4

Kedves Veronika!

Nekem van egy 20 éves Philips, aminek nagyobb edénye van. Ezt ritkán használom, de nagyon jó pl. a zsemlemorzsa készítéséhez, keksz daráláshoz, nagyobb mennyiségű petrezselyem aprítására (ősszel egyszerre veszek sokat és aprítás után zacskóban lefagyasztom), meg hús daráláshoz, stb. Fél éve vettem egy kisebbet a TV Shopból, ami nagyon erős, nagyon jól aprít, még a kristálycukorból is tökéletes porcukrot készít, de egy baja van, ami miatt nem ajánlom senkinek. A fedél és az edény széle között van egy kis rés, ezért aztán a nagyon porszerű anyagok kiszóródnak belőle és minden csupa cukor vagy kekszpor lesz, a résekből meg nehezen lehet tisztítani. Trükközni kell vele, pl. folpackot teszekrá, mielőtt a tetejét ráteszem. 
Ultimate chopper

A mixelőrudat talán még többet használom, mert lehet vele krémleveseket, mártásokat, krémtúrót, palacsintatésztát, meg még rengeteg ételt pépesíteni, keverni. Könnyű elmosni. Én a turmixitalokat is jobban szeretem ezzel készíteni, mert nem kell a turmixot szétszedni, egy nagyobb magasabb pohárban egy adagot pillanatok alatt el lehet készíteni.

Üdv. Aliz

 

 


azila Előzmény | 2007.11.09. 21:54 - #3

Kedves Timi!
Nem tudom hogyan viselkedik a teflon, de szerintem bírja a hőmérséklet-különbséget. (Ha nem, jövök neked egy teflonos tortaformával.) Sütéshez csak az alját használhatod, mert az oldalát is be kell vastagon vonni habbal. A fagyasztáshoz megtöltheted a formát, aztán vedd le az oldalát, úgy borítsd be habbal. Úgy is el lehet készíteni esztétikusan, hogy a forma aljára sütőpapírt teszel, rá a piskótát és a fagyirétegeket. Be a fagyasztóba, aztán sütés előtt kinyitod, a fagyit a piskótával együtt leemeled a tortaforma alájáról és egy tepsire teszed. Előtte vágj ki egy nagyobb kerek lapot sütőpapírból és arra tedd a fagyit, vond be habbal, süsd meg, majd a tepsiről a papírral együtt húzd át az egészet egy nagy kerek tálra. Így biztos jó lesz.

Üdv.
Aliz


azila Előzmény | 2007.11.06. 23:07 - #2

Kedves Böbe!

Én a gulyáslevest legtöbbször sertéshúsból készítem, mert jobban szeretem, mint marhahúsból. Egy közepes fej hagymát apróra vágok, kevés olajon üvegesre párolom, lehúzom a tűzről és beleszórom a pirospaprikát, elkeverem és egy pici vizet öntök hozzá, hogy a paprika ne égjen meg. Visszateszem a tűzre, hozzáadom a kockára vágott húst, kb. 50 dkg-ot és pár percig minden oldalán megforgatom. Kevés vizet öntök hozzá, sózom, adok hozzá 1 zöldpaprikát, 1 paradicsomot, őrölt köményt és lefedve félig megfőzöm. Ekkor felöntöm bőven vízzel és 1-2 szál fehér és sárgarépát adok hozzá (de csak nagyobb darabokban). 2-3 szem krumplit kockára vágok és azt is beleteszem, és készre főzöm. Közben 1 tojásból liszttel és kevés sóval csipetkét készítek és az utolsó 5-6 percben a leveshez adom. Általában adok hozzá gulyáskrémet, Piros aranyat és ízlés szerint Erős pistát, hogy egy picit csípős legyen. Anyukám szokott tenni bele egy szál friss zellerzöldet is.


azila Előzmény | 2007.11.06. 23:07 - #1

Receptekről, főzésről, sütésről...

[46-27] [26-7] [6-1]

     
óra
     

Névnapi idézetek küldése...

     

Xukor (nyírfacukor) az egészséges édesítő.
Rendelés 10 %-os kedvezménnyel!

 

     
weblapfordító
     
Számláló
Indulás: 2006-09-23
     
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     
Kedvenc linkek
     

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?