|
Témaindító hozzászólás
[121-102] [101-82] [81-62] [61-42] [41-22] [21-2] [1-1]
Kedves Ildike!
Köszönöm a kávét, finom volt.:) Mai menü: Tavaszi zöldségleves sonkakockával, Hollandi szelet krumplipürével, tejfölös uborkasalátával és a maradék Patricia torta.
Recepteket majd valamikor felteszem.
És Te mi jót főztél? |
Kedves Aliz!!!hoztam egy kis kávét!!
|
Szia Aliz!!Nagyon szép vasárnapot kivánok!!!
Mi finomságot készítesz ma??? |
Ildike!
A képfeltöltő2 hol van nálad? Köszönöm az érdeklődést, szerencsére eddig szinte minden nap tudtam beszélni telefonon is, amióta nála is van Internet, azóta a neten is tudunk chat-elni vagy levelezni. |
Aliz!!!Ha gondolod nálam van a képfeltöltő2 ott be kell jelentkezni és ott össze lehet gyűjteni a képeket.Én is azt használom.Ma is tudtál a lányoddal beszélni??? |
Aliz!!!A képet nálam így kell betenni:A képre rákatt jobbegér gomb,rámenni a tulajdonságokra,kimásolni,utánna a fórumba mégy oda van írva kép,rákatt,kinyillik azablak,és be van írva htp// ezt kitörlöd!!!!és utánna beilleszted amit kimásoltál. leokézod,és mehet. |
Szia Aliz!!!!Remélem jól érzed magad a kiránduláson!!!
|
bocsi nem jót írtam!!!!Ugyan úgy mint nálad!!!Explorer-rel is lehet!!A lányodnak Boldog születésnapot!!! |
Aliz!!!!ugyan úgy kell képet betenni mint nálam!!
|
Kedves Ildike! Nem rossz, de ha lehet inkább válassz más betütípust. Ez egy kicsit túl határozott így, valami lágyabb kellene, és nem vastagított. Mivel csináltad?
|
Aliz ehhez mit szólsz???Nagyon szűk szavú vagy.Ha nem jó akkor is mond el!!!
|
Szia Ildike!
A név is legyen rajta, a tányérra meg írd rá a süti nevét! Szerintem.:) |
Szia Aliz!!!Mondj nekem véleményt hogy ez a kép milyen,a név vagy az étel nevét írjam rá!!!Mákos-diós bejgli.
|
Köszönöm Ildike, nagyon jónak néz ki, nem is lenne rossz belőle egy darabka, nem csak virtuálisan.:) |
Kedves Aliz!!!!Hoztam egy kis pizzás csigát délutáni nasira!!!
|
Kedves Geza bacsi!
Ujabb otletet kaptam, ezt is bemasolom ide.
"Latom, hogy Bandi ellatott boven receptekkel, azert hadd mondjam el: almara ilyen tippem nincs, de gyermekkoromban gyartottunk mustot, leirom, hogyan: 1. szerezz olcson szolot, 2. szemezd le, 3. rakd krumplinyomoba, 4. passzirozd ki, erre egy nagyobb gyerek is kepes (esetleg nemi segitseggel), jo buli neki, legalabbis nekem az volt, 5. a maradekot dobd ki. Mit mondjak, a hatasfoka nem azonos egy jofajta szolopresevel, de mukodik, es a gyerek szeme lattara, illetve a sajat kozremukodesevel. Udv: Laci"
|
Kedves Géza bácsi!
Máris kaptam válasz a konyhás levelezőlistáról, bemásomom ide. Remélem talál benne kedvére való módszert.
Üdvözlettel.
Aliz
"Akkor Geza bacsi kedveert Alma Almaital 1. Hozzavalok: 10 kg (jonatan) alma, kb. 60 dkg cukor, 2 dkg citromsav, 2 csapott evokanal tartositoszer. Elkeszitese: Az almat megmossuk, felbevagjuk, maghazat kivagjuk, majd vekonyra szeleteljuk. Ep zomancu edenybe tesszuk, leontjuk 6 literforro vizzel, belekeverjuk a citromsavat es 1 csapott evokanal tartositoszert (szalicil, na. benzoat, stb.). Konyharuhaval lefedjuk, es huvos helyen 4 napig erleljuk, naponta 1-2-szer megkeverjuk. Leszurjuk, a le minden literjehez 10 dkg cukrot es 1 csapott teaskanal. tartositot keverunk. A let szalicilos forro vizzel kioblitett uvegekbe toltjuk, ledugaszoljuk, es huvos helyre allitjuk. 3-4 honapig is elall.
Almaital 2. Elkeszitese: Illatos almakat alaposan megmosunk, esetleg hibas reszeit kivagjuk, hejastol, magostol darabokra vagjuk, es 1 kg gyumolcsre 1, 5 l vizet szamitva, egeszen puhara fozunk. A szurobe vagy szitara tett ritka szovesu vasznon vagy tullon keresztul levet lecsurgatjuk, es kiforrazott, szaraz uvegekbe toltjuk. Az uvegeket kifozott dugoval ledugaszoljuk, es a viz forrasatol szamitott 15 percig gozoljuk. Az uvegeket a vizben hagyjuk kihulni.
Almaital 3. Hozzavalok: 7 kg alma, 6 liter viz, 2 dkg citromsav, 11 teaskanal natriumbenzoat, 1 kg mez. Elkeszitese: Mossuk meg az almat, vagjuk ki a hibas reszeit es a maghazakat, de ne hamozzuk meg! Ezutan vagjuk fel az almadarabokat nagyon vekony (1-2 mm) szeletekre (vagy csikokra, fel is kockazhatjuk, de nem, muszaj). Adjuk hozza a vizet, a ciromsavat es 1 teaskanal natriumbenzoatot, majd alaposan keverjuk ossze. Tegyuk egy nagy edenybe, takarjuk le fedovel vagy torolkozovel, es negy napig tartsuk huvos helyen. Naponta alaposan kavarjuk meg. Szurjuk meg es merjuk meg az almalet (kb. 10 liter lesz). Adjunk hozza literenkent 10 dkg mezet es 1 teaskanal natriumbenzoatot (ez osszesen 1 kg mezet es 10 teaskanal natriumbenzoatot jelent). Toltsuk a levet jol kiforrazott (es lehutott) uvegekbe (a lehutesre azert van szukseg, hogy a forrosag ne karositsa a mez hatoanyagait). Pont ezert az uvegek lezarasa utan nincs szukseg utolagos "dunsztolasra" sem, a mez konzervalo hatasa es a natriumbenzoat egyutt megvedik a levet az ido elotti megromlastol. Ha gondosan es tisztan dolgoztunk, akkor hideg helyen, jol lezarva akar egy-ket evig is elall (egyebkent nem fog, mert nagyon finom).
Almaital cukor nelkul Elkeszitese: Illatos almakat alaposan megmosunk, esetleg hibas reszeit kivagjuk, hejastol, magostol darabokra vagjuk, es 1 kg gyumolcsre 1. 5 l vizet szamitva, egeszen puhara fozunk. A szurobe vagy szitara tett ritka szovesu vasznon vagy tullon keresztul levet lecsurgatjuk, es kiforrazott, szaraz uvegekbe toltjuk. Az uvegeket kifozott parafa dugokkal, ledugaszoljuk, es a viz forrasatol szamitott 15 percig gozoljuk. Az uvegeket a vizben hagyjuk kihulni.
Almale Elkeszitese: 1. 5 kg megtisztitott almat lereszelunk. 50 g citromsavat, keshegynyi natriumbenzoatot teszunk bele, 2 1 vizet ontunk ra, es 2 napig allni hagyjuk. Kozben kevergetjuk. Utana felfozzuk, leturmixoljuk. A masszat levesszuron at beleontjuk 7 1 vizbol, es 1 kg cukorbol fozott forro szirupba.
Szolo Edes must, tartositva 1. Hozzavalok: frissen kipreselt szolole, tetszes szerinti mennyisegben, literenkent 1 keshegynyi benzoesavas natrium. Elkeszitese: A szololevet dupla retegben osszehajtott tullon vagy gezen atszurom, es hosszu nyaku uvegekbe toltom. A must tetejere es az uveg szajara szorok a tartositoszerbol, majd egy tiszta ruhaval lazan lekotom, es huvos kamraba allitom. Egy honap multan kotom csak le veglegesen, illetve legmentesen. Fogyasztas elott a tetejerol leontok egy ujjnyit, csak a tobbit fogyasztjuk el.
Edes must, tartositva 2 Hozzavalok: Literenkent 5 dkg cukor, must, tetszes szerint. Elkeszitese: A mustot lemerem, es a cukrot hozzaadva felforralom. 5 percig fozom, majd atszurom. Ujbol felforralom, es megint atszurom. Addig forralom es szurom, amig teljesen atlatszo, tiszta nem lesz. Ekkor kiforrazott, hosszu nyaku uvegbe toltom, es szaraz dunsztban hagyom kihulni. Fogyasztaskor tetszes szerint vizzel higitjuk.
Edes must, tartositva 3. Hozzavalok: 5 l frissen kipreselt szolole, 25 dkg kristalycukor. Egyszeruen elkeszitheto. Elkeszitese: A mustot fazekba ontjuk, beleszorjuk a cukrot es felforraljuk. A forrastol szamitott ot percig fozzuk. Hagyjuk lehulni. Atszurjuk, majd ismet felforraljuk. Kihulese utan ujra atszurjuk. A muveletet addig ismeteljuk, amig a must egeszen tiszta, atlatszo nem lesz. (Lehet, hogy a forralast meg nehanyszor meg kell ismetelni.). A szurest lehetoleg tiszta gezen vagy tullon keresztul vegezzuk. Ha mar szep tiszta, a forrasban levo mustot hosszunyaku uvegekbe toltjuk, es azonnal ledugaszolva, szaraz gozben hagyjuk kihulni. Masnap tesszuk csak vegleges helyere. Megjegyzes: Az ily modon konzervalt must a legfinomabb szolole, amit uditokent, asvanyvizzel vagy szodavizzel fogyaszthatunk, de gyumolcslevesek alapjaul vagy martas alapnak is hasznalhatunk. Tejes vagy kefires-joghurtos turmixot is keszithetunk belole.
Edes szolomust Elkeszitese: A friss mustot dupla tullon vagy szurovasznon atszurjuk, es uvegekbe toltjuk. Minden l mustra egy keshegynyi benzoesavas natriumot teszunk ugy, hogy nem keverjuk ossze a musttal, csak az uveg szajara, a must tetejere tesszuk. Tiszta vaszondarabbal kotjuk le az uvegeket, es huvos helyen tartjuk. Egy honap mulva dugaszoljuk le. Az igy eltett must edes marad, nem forr ki. Ha felbontjuk az uveget, a tetejerol kb. egy ujjnyit ontsunk le, mert ez a resz tartalmazza a tartositoszert.
Musttartositas egyszerubben Elkeszitese: A hideg legalabb 18 cukorfoku mustot elkeverem a natrium benzoattal, es betoltom nagy demizsonokba, vagy uveg ballonokba. Az elkeveres utan 24 oran at, hagyom, hogy a beoldott levego es a benne levo gazok felszabaduljanak. Ezutan lezarom. Egy honap utan a letisztult mustot jol kimosott uvegekbe vagy muanyag uvegekbe lefejtem. Kotelezo a must aljatol megszabadulni. Az arany 30 liter musthoz 15 gramm /1 csomag / natriumbenzoatot adok.
Musttartositas nagyban Elkeszitese: A tartositani kivant mustot egy fazekban legalabb 15 percig forralom. Ekkor nagyon sok sepro feljon a tetejere, amit kanallal leszedek. Utana gondosan kimosott uvegekbe merem forron, lekotom, es szaraz dunsztba teszem.(mint a paradicsomlevet). Egy ido utan a maradek sepro leulepedik az aljara. Fogyasztas elott egy masik uvegbe atfejtem rola a mustot. Garantaltan elall. Sem tartositoszer, sem cukor nincs benn, csak amit a termeszet beletett. Nagyon finom inni is. Az unokak szodavizzel kicsit higitjak. Es nagyon finom gyumolcssalatara ontve. Ekkor a gyumolcssalatara nem teszek plusz cukrot.
Szolole Elkeszitese: A furtoket mossuk meg, a szemeket szedjuk le, tegyuk tiszta fazekba, es gyenge tuzon fozzuk 1-2 ora hosszat, amig a szemek felrepednek, es az egesz, jo leveses lesz. Ekkor a szitat beleljuk ki egy vaszon- vagy dupla tulldarabbal, tegyunk ala egy talat, majd a szolot ontsuk a szitara, hogy lecsepeghessen. Minden l szololehez keverjunk 50 dkg cukrot, forraljuk fel, ontsuk forron uvegekbe, es szorosan lekotve gozoljuk ki 25-30 percig. A visszamaradt szolo surujet mossuk at vizzel, a felszinre jovo szolohejat szurokanallal szedjuk le. Ebbol cukor, szegfuszeg, es fahej hozzaadasaval izt keszithetunk.
-- Szeretettel: KlemiBandi"
|
Ildike! Még ezen kívül is volt 1-2 könyv, amit áttanulmányoztam, de azt a könyvtárból vettem ki és nem emlékszem a címére. Azóta meg még több könyv jelent meg. |
Szia Ildike! Köszönöm a sütit, én pont az ilyen krémes-habos csodákat szeretem a legjobban. Legszívesebben azonnal elkészíteném, olyan finomnak néz ki. Ki fogom próbálni.
A lányom 1 hónapja utazott el munkavállalás céljából, így nem mostanában fogom látni.:(
A foltozás egyenlőre csak álom, mert sajnos nincs rá időm, pedig nagyon szeretek varrni, de az anyagaimat gondosan őrzöm, így ha már nem köt le annyira a honlapkészítés (meg az ezzel járó sütés-főzés, fényépezés, stb.), újra előveszem. Mindig kell valamilyen elfoglaltság, ami sikerélményt okoz. Ebből a 2 könyvből készítettem az első darabokat, aztán elmentem egy tanfolyamra is, de ott már nem sokat tanultam, mert a könyvekből is nagyon jól el lehet sajátítani az alapokat. Az Interneten folyton az ilyen oldalakat kerestem, meg ötleteket gyűjtöttem. Főleg amerikai oldalakat kerestem és sok helyen találtam részletes technikai leírásokat is.
|
[121-102] [101-82] [81-62] [61-42] [41-22] [21-2] [1-1]
| |