Rumos-szilvás sütemény
3 db tojást egy pohárba ütünk, majd kimérünk ugyanannyi kristálycukrot, lisztet és fele annyi olajt.
Keverőtálban jó habosra verjük a tojást a cukorral, egy elektromos habverővel. Pár perc alatt nagyon könnyű és habos lesz.
A lisztbe egy fél csomag sütőport keverünk, majd kézi habverővel vagy fakanállal óvatosan kevergetve a tojásos masszához adjuk. Az állaga majdnem olyan lesz, mint a hagyományosan készült piskótáé, de elronthatatlan.
Egy kivajazott tálba vagy formába öntjük.
Kb. 70 dkg szilvát félbe vágunk és kimagozunk. Egy edénybe néhány evőkanálnyi cukrot szórunk, őrölt fahéjat adunk hozzá, majd hagyjuk egy kicsit karamellizálódni. Ekkor egy pici vizet és rumot öntünk hozzá és beletesszük a szilvát. Pár percig kevergetjük, míg elolvad a cukor és a szilva egy kis levet enged, de azért ne legyen a szilvából lekvár. Ha nagyon kemény, akkor hosszabb ideig, ha nagyon puha csak éppen hogy.
A szilvát lecsöpögtetjük, és a tésztára tesszük.
180 °C-os sütőben kb. 35 alatt megsütjük. Ha nagyon pirulna a teteje és a beleszúrt tűre még tapad a massza, egy fóliával takarjuk le! A serpenyőben maradt szilvas cukorszirupot egy kis vízzel, meg egy kis rummal vagy rumaromával összeforraljuk. Ebből egy kis szilvaszósz lesz, amit a tálaláskor ráöntünk.. A végeredmény egy hihetetlenül könnyű és finom édesség.
|
Kedves Alíz, jaj de sajnálom, figyelmetlen voltam, nem olvastam végig a receptet, hiszen ennél a receptednél ott van a hőmérséklet és a sütési idő is! Elnézésedet kérem!
Üdv. Rózsa