|
Az egyik legkedvesebb ételem a vadas marha. Régen én is úgy készítettem, ahogy azt valójában kell, legalább egy napig pácolgattam a húst, sütőben sütöttem, aztán a gyerekek leszoktattak erről, mert számukra nem a hús, hanem a mártás volt a lényeg, meg a zsemlegombóc. Ezzel a gyors módszerrel nagyon gyorsan, nagyon finomat készíthetünk. Nagyon nehéz mennyiségeket írni, mert mindig attól függ, hogy hány személyre készül és mennyi húsból. 4-5 személyre kb. 1-1,2 kg húst veszek.
Gyors vadas marha
Hozzávalók: 1,2 kg marhahús
1 nagy fej vöröshagyma
3 nagyobb szál sárgarépa, 2 fehérrépa
2 dl tejföl
citromhéj (burgonyahámozóval csak a sárga részt vágom le)
só, bors, kakukkfű, citromlé, mustár
A marhahúst sóval és borssal bedörzsölöm. Egy kuktában kevés olajt forrósítok, és ebben a hús minden oldalát forró olajban átpirítom, hogy a felületén a rostok összehúzódjanak és a leve bent maradjon.
Hagymát karikára vágom, fehérrépát és sárgarépát szintén. A húst kiveszem, 1 ek. cukrot szórok a maradék olajba, a zöldségeket is hozzáadom, és kevergetve pirítom egy kicsit. A fűszereket hozzáadom, kb. másfél dl vizet vagy bort öntök rá és ráteszem a húst. Kicsit elrendezem, lezárom a kukta tetejét és a jelzéstől számított, a hús nagyságától függően kb. 3/4-1 órát főzöm. Lehűtöm egy kicsit, kiveszem a húst, alufóliával letakarom, míg elkészül a mártás. (A főzési idő attól is függ, hogy milyen idős volt a marha. Néha az 1 óra is kevés, néha meg a 3/4 óra is sok.)
A tejfölbe keverem az étkezési keményítőt vagy lisztet, amit mustárral, citromlével és cukorral ízesítek, öntök hozzá a zöldségek levéből, összekeverem és kevergetés közben a többihez öntöm. Felforralom. Kiszedem a babérlevelet belőle és mixelőrúddal pépesítem. Ilyenkor szoktam még utána ízesíteni cukorral, mustárral vagy citromlével. A húst felszeletelem, többnyire zsemlegombóccal, néha burgonyafánkkal tálalom.
| |
Jó kérdés, már olyan régen volt, hogy nem emlékszem. :(Talán comb, mert lábszárat a pörkölthöz szoktam venni