Palacsintafelfújt vaníliaszósszal
Hozzávalók:
4 db túrós palacsinta ( 25 dkg túró, 1 cs. van cukor, reszelt citromhéj, porcukor 1 tojássárgája és egy kicsi tejföl, ha nagyon száraz a túró, meg egy csipet só)
25 dkg gesztenyemassza (rum vagy rumaroma, kevés porcukor és 4-5 db összemorzsolt babapiskóta, kevés tej)
1 üveg magozott meggybefőtt (cukor, étkezési keményítő, citromhéj)
Öntet:
4 tojás sárgája
2 dl tejszín
1 cs. vaníliás cukor
7 dkg kristálycukor
Vaníliás szószhoz:
1 l tej
2 tojássárgája
20 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
¾ cs. vaníliás pudingpor
A túros palacsintához a szokásos módon elkészítjük a tölteléket. A gesztenyéshez a gesztenyemasszát ízlés szerint porcukorral, babapiskóta morzsával, rummal vagy rumaromával és csak annyi tejjel, hogy kenhető legyen a massza, kikeverjük.
A meggyről leszűrjük a levét, majd egy lábasba tesszük a cukorral és citromhéjjal együtt. Kb. 2 dl meggylébe keverünk 2 púpos evőkanál étkezési keményítőt, majd a már forró meggyhez öntjük. Sűrűre főzzük és hagyjuk kihűlni. Mire kihűl, teljesen besűrűsödik. 4-4 palacsintát megtöltünk a töltelékekkel. Nem árt néhány palacsintával többet sütni, mert valószínű, hogy marad a töltelékekből.
Egy nagy őzgerincformát kibélelünk 6 db palacsintával úgy, hogy majd ráhajthassuk a tetejére a lelógó részeket. Elhelyezzük benne váltakozva a töltött palacsintákat. 2-2 db-ot hosszában és 6-6 db-ot egymás mellé.
Összekeverjük az öntet hozzávalóit, majd a palacsintákra öntjük. Betakarjuk a lelógó részekkel és még 2 palacsintával bebugyoláljuk. Lezárjuk szorosan alufóliával.
Egy tepsibe annyi vizet öntünk, hogy a beleállított formát ujjnyi magasasan érje a víz. 150 °C-os sütőben kb. másfél óráig gőzöljük, majd kivesszük és 1-2 órát hagyjuk még pihenni.
Közben elkészítjük a vaníliás szósz.
Egy kevés tejben elkeverjük a vaníliás pudingport és a 2 tojás sárgáját. Felforraljuk a tejet a cukorral, a vaníliás cukorral, majd a felforrt tejhez öntjük. Gyorsan elkészül. Hagyjuk hűlni, de közben keverjük meg néhányszor, nehogy bebőrösödjön a teteje. Utána tegyünk valamit a tetejére, úgy hagyjuk hűlni.
Kb. 2 ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és a szósszal tálaljuk.
|