|
Profiterol
A képviselőfánk tésztához nekem nagyon bevált Horváth Ilona receptje.
Hozzávalók:
20 dkg liszt
10 dkg zsír (vagy margarin, de ebből 13 dkg kell)
2 dl víz
5 tojás
kevés só
4 dl tejszín
cukor ízlés szerint
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag Aranka vaníliás krémpor
2,5 dl tej
Csokiszósz:
20 dkg csokoládé
2 dl tejszín
6 dl tej
4 tojássárgája
cukor
2 púpos ek. étkezési keményítő
A vizet a zsiradékkal, sóval felforralom, egyből beleöntöm a lisztet és fakanállal addig kavarom, míg az egész összeáll, meg még egy kicsit. Leveszem a tűzről, várok pár percet, és egyenként jól elkeverem a tojásokkal. Nem szabad, hogy megfőjön benne a tojás! Tulajdonképpen annyi kell bele, hogy a massza megtartsa a formáját, ha pl. egy csillagcsöves formával nyomjuk ki. Lehet, hogy nagyon nagyok a tojások, akkor elég lehet 4 is, de lehet, hogy 6 kicsit is felvesz. Ne legyen híg, ez a lényeg.
Kisebb gombócokat formázok egy sütőlapra, majd forró sütőben kezdem el sütni. Én 210 °C-on kezdem. Amikor már megnőnek és kezd kicsit pirulni, akkor leveszem a hőmérsékletet és hagyom szárazra sülni. Ez a lényege a képviselőfánk tésztájának. A tölteléktől úgyis megpuhul, de ha már eleve puha, meg sem lehet fogni egy vaníliakrémes képviselőfánkot. A Profiterolnál ez nem olyan lényeges, hiszen a ráöntött csokikrémtől úgyis megpuhul egy kicsit. A krémhez a tejszínt habbá verem a vaníliás cukorral, a tejet a krémporral és a kettőt lazán összekeverem. Ezzel a krémmel töltöm meg a fánkokat, ha azok kihűltek. Tálaláskor ráöntöm a csokiszószt.
A szószhoz a tejet felteszem forrni, felolvasztom benne a csokit, a tejszínben elkeverem a tojássárgájákat, és a keményítőt, majd a tejhez öntöm, és sűrűre főzöm. Annyi cukrot teszek bele, amilyen édesre szeretném készíteni.
Tölthetjük csokis tejszínnel is a fánkokat és leönthetjük vaníliaszósszal, úgy is nagyon finom.
Megjegyzés: a korábbi változatban csak édes tejszínnel töltöttem meg a fánkokat, de most vaníliakrémes tejszínnel, és így sokkal finomabb lett.
| |
Barbika!
Vagy egy habzsákba töltöm, és a csövet egy kis résen bedugom a fánkba, vagy egyszerűen nylonzacskóba töltöm a habot, aminek a sarkát levágom, és a fánk alján vágott kis résen keresztül nyomom bele.:)