| A leveles vajas tésztából készült ételek a kedvenceim közé tartoznak. Én is készen veszem általában, mert házilag elkészítve sem olcsóbb, főleg, ha akciósan megvehetjük. A hűtőmben mindig akad egy-két csomag, mert annyi mindent lehet belőle készíteni. Van egy jó leírásom egy nagyon régi szakácskönyvből, amiből már csak ez az egy oldal van meg.
Leveles-vajas tészta
Hozzávalók:
3 pohár liszt (2 dl)
1 pohár tejföl
2 tojás
1 Ráma margarin
só
citromlé
2 pohár lisztből, a tejfölből, 1 egész tojásból és 1 tojás sárgájából, sóval és egy kevés citromlével rétestésztát gyúrunk. Hagyjuk pihenni egy fél órát. Közben a harmadik pohár lisztet a margarinnal összegyúrjuk. Legjobb a robotgép dagasztó lapátjával, hogy ne melegedjen fel a kezünktől, mert fontos, hogy hideg legyen, ezért tartsuk a hűtőben a felhasználásig.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk a rétestésztát, a lisztes vajat pedig próbáljuk egyenletesen elosztani rajta.
Feltekerjük, mint a rétest és 8 részre vágjuk. Minden részt kb. 12x12 cm-es négyzetre nyújtjuk, négyet-négyet egymásra teszünk és külön-külön dolgozunk vele.
Kinyújtjuk kb. 30x30 cm-es nagyságúra, 3 részre hajtogatjuk, majd a csík két végét középre hajtjuk és félbe, mint egy könyvet. 20 percre hűtőbe tesszük, majd ezt még háromszor megismételjük.
| |