| A madártejet nem egészen úgy készítem, ahogy hagyományosan a legtöbben , hanem jóval egyszerűbben. A mártás kicsit sűrűbb, selymesebb, és a hab is jóval gyorsabb, mivel nem tejben főzöm, így a legmacerásabb részét a máris kiiktattam.
Madártej, ahogy én készítem
Hozzávalók:
1,3 l tej
1 cs. vaníliás pudingpor
4 tojás
1 cs. vaníliás cukor
15 dkg cukor
2 dl tejben elkeverem a pudingport, a vaníliás cukrot és a tojássárgájákat. A többi tejet a cukorral felforralom. (Közben kóstolni szoktam, mert nem tudom a pontos mennyiséget, soha nem mérem.) Hozzáöntöm a tojásos keveréket és forrásig hevítem. Akkor már jó is.
Közben a tojásfehérjéket kb. 10 dkg cukorral jó keményre verem. Egy lapos tányérra körben halmokat teszek, majd 1 percre a mikróba teszem. Mivel nem egyforma a mikrosütők teljesítménye, ezért az első alkalommal lehet, hogy nem lesz tökéletes. Kisebb teljesítményű készüléknél akár 10-15 másodperccel is hosszabb lehet ez az idő. 1 perc után meg kell kóstolni egy galuskát. Ha szépen összeáll és érezni, hogy megfőtt, akkor jó, ha még nagyon nyersnek tűnik, kicsit tegyük vissza, de ha túlfőtt, mert túl nagy teljesítményű a készülékünk, akkor 10 másodperccel csökkentsük az időt. Ha túlfő, azt egyből látjuk, mert az alja kicsit a tükörtojáshoz hasonlít. Nagyon gyorsan megtapasztaljuk, hogy mennyi időre állítsuk be. Nagy előnye, hogy pillanatok alatt elkészül. Ennyi mennyiségből 2-3 tányérnyi galuska lesz . Mire elkészül az első adag, kiadagolom tálkákba a mártást és a tetejére csúsztatom a galuskákat, és ugyanarra a tányérra már rakom is következő adagot. Ha van időnk és kedvünk, egy nyomózsák segítségével rózsákat is nyomhatunk a tányérra, mert viszonylag jól megtartja a formáját mikrózás után is.
Madártejet csak mikróban is készíthetünk, hiszen a tejet felforralhatjuk benne, néhány keveréssel a szósz is elkészíthető, sőt le sem tud égni benne, meg hab is itt készül.
Egyedülállóknak meg ideális a bögrés madártej.
Fogunk egy fél literes nagy bögrét, teszünk bele kb. 3 dl tejet, megcukrozzuk olyan édesre, amilyenre szeretjük, közben egy tojássárgáját, vaníliás cukrot, egy púpos evőkanál vaníliás pudingport egy kevés tejben elkeverünk és a felforrt tejhez öntjük Visszatesszük a mikróba és figyeljük, mert nagyon gyorsan elkészül. 2-3-szor megkeverjük, és amikor már ki akar forrni a bögréből, kivesszük. A tojásfehérjét cukorral felverjük, és kistányérra rakjuk a habgaluskákat. Először csak fél percig mikrózzuk. (Figyeljük az ajtón keresztül, ha nagyon felfújódik, már jó is.) Rátesszük a mártás tetejére és az egész nem tartott 10-15 percnél tovább.
| |
Köszönöm a receptet!Ki fogom próbálni...