|
Káposztaleves
Hozzávalók:
40 dkg savanyú káposzta
10 dkg kockázott bacon
1 szál kolbász (paraszt- vagy lángolt kolbász)
1 nagy fej hagyma
pirospaprika, bors
2 ek liszt, olaj
tejföl
A bacont vagy a kockára vágott húsos, füstölt szalonnát kiolvasztom, megpirítom benne az apró kockára vágott hagymát, lehúzom a tűzről és elkeverem benne a paprikát, kevés vizet öntök rá, és beleteszem a savanyú káposztát. Felöntöm 2 l vízzel, sózom, de ízesíthetem húsleves kockával is, megborsozom. Lefedve puhára főzöm. Lisztből és olajból rántást készítek, leveszem a tűzről, várok egy kicsit, majd kevés hideg vízzel elkeverem, és a levesbe öntöm. (Ha azonnal hozzáöntöm a vizet, nagyon gyorsan megsűrűsödik, de ha várok, akkor kevés vízzel is csomómentesre lehet keverni.) Ekkor adom hozzá a karikára vágott kolbászt, amivel még főzöm 4-5 percig. Nagyon fontos, hogy a kolbász jól fűszerezett legyen, mert ez adja meg az igazán jó ízét a levesnek. Tálaláskor tejfölt teszek bele. Másnap még finomabb.
Megjegyzés: én mindig kimosom egy kicsit a káposztát, ezért már jártam úgy, hogy elveszítette a jellegzetes savanykás ízért, ezért kicsavarom a káposztát, de ezt a levet nem öntöm ki, mert ha hiányzik ez a savanykás íz, a végén lehet belőle a levesbe tenni..
| |