Ezt a süteményt akkor célszerű készíteni, ha marad néhány tojásfehérje. Én ezeket egy nylon zacskóban le is szoktam fagyasztani (csak ne felejtsük el ráírni, hogy hány darab van benne), mert hónapok múlva is felhasználható.
Citromos-kakaós őzgerinc
Hozzávalók:
4 tojásfehérje
14 dkg cukor
1 citrom reszelt héja és leve
6 dkg liszt
2 ek. kakaópor
3 dkg olvasztott vaj
2 kk. sütőpor
A tojásfehérjéket felverem a cukorral jó keményre. Két részre osztom, az egyikbe belekeverek 4 dkg lisztet, amibe egy kávéskanál sütőport kevertem, meg egy citrom reszelt héját, valamint az olvasztott margarin felét.
A hab másik felébe a liszt-kakaó-sütőpor keveréket és a margarin másik felét keverem óvatosan, hogy a hab a legkevésbé törjön össze.
Egy nagyobb őzgerincformát, vagy két kicsit sütőpapírral kibélelek, és a két réteget egymásra öntöm. Hagyhatjuk így is, de egy kanál nyelével márványosra is keverhetjük.
Alacsony hőfokon, kb. 160 °C-os sütőben megsütöm. Csokival bevonom. Kicsit száraz, de nagyon sokáig elálló sütemény, és ez a két íz, a citrom és a csoki együtt nagyon érdekes kombináció.
|