Nagyon megörültem, amikor megláttam a piacon a piramiskészítő kis műanyag formát, mert amióta először láttam az Interneten, azóta szerettem volna venni. Több ötletem is van, hogy mit kezdjek vele, de az első, amivel kipróbáltam anyukám keksztekercsének a receptje szerint készült, csak piramis változatban. Az Interneten talán a legtöbb sütésnélküli édesség darált kekszből készül. Én is ahányszor készítem, annyiféle, de legjobban az ízlik, amelyiket anyukám készítette, amíg még köztünk volt.
Kekszpiramis
Hozzávalók:
30 dkg darált keksz
20 dkg porcukor
4 evőkanál (házi) baracklekvár
4 evőkanál rum
4 evőkanál kakaópor
½ dl tej (ha szükség van rá)
Töltelék:
15 dkg porcukor
10 dkg vaj
10 dkg kókuszreszelék
kevés tej
A hozzávalókat összegyúrom, és ha nagyon száraznak találom egy kis tejet öntök hozzá.
A töltelékhez a kókuszreszeléket annyi kis tejjel főzöm össze, hogy ne legyen annyira száraz, kihűtöm,, közben a vajat a porcukorral kikeverem és hozzáadom a kihűlt kókuszt.
Ez eredetileg a tekercs receptje, amihez egy fólián kinyújtom (két folpack réteg között) a kekszes masszát, rákenem a kókuszosat és feltekerem.
Piramiskészítésnél a masszát a formába nyomom, majd egy kis kúp alakú formával egy üreget készítek, ebbe töltöm a tölteléket és lezárom egy keksszel.
Mivel a családom nem mindegyik tagja szereti a kókuszt, ezért néhány piramisba egyszerűen csak készen vett csokis mogyorókrémet töltöttem.
Nagyon finom, jól fog mutatni a karácsonyi süteményes tálon.
|
Szia Brigi!
Talán próbáld meg úgy, hogy ne csak egyszerűen belenyomd, hanem egy kicsit körkörösen mozgasd a kúpot, mintha bele akarnád fúrni, így nem tapad hozzá, amikor kiveszed belőle.