Nálunk ez a köret többször is a karácsonyi menü része volt. Előre elkészíthető, csak a sütőben kell egy fél órát sütni.
Rozmaringos krumpli
Hozzávalók:
1 kg héjában főtt krumpli
3 dl tejföl
10 dkg reszelt füstölt sajt
2 tojás
apróra vágott (vagy szárított) rozmaring
só
Egy közepes tepsit sütőpapírral kibélelek. A meghámozott krumplit lereszelem. A tejfölbe keverem a rozmaringot, sót, a reszelt sajtot és a tojásokat.
A tepsi aljára egy réteg krumpli kerül, megsózom, a sajtos tejföllel meglocsolom. Ezt megismétlem. A tetejére hagyok egy kis sajtot. 200 °C-os sütőben szép pirosra sütöm.
Megjegyzés: a képeken egy kivajazott, morzsával megszórt hőálló tálban sütöttem, mivel kisebb adagban készült. Ha friss rozmaringgal készül, óvatosan kell bánni a mennyiséggel, mert sokkal intenzívebb az íze, mint a szárítotté. Úgy is készülhet, hogy a reszelt sajtot nem a tejfölbe keverem, hanem a krumplit rétegenként megszórom vele és a tojásos, fűszeres tejföllel meglocsolom.
|