|
Nem tudom, hogy ezt már más is kitalálta-e, én még nem találkoztam vele, de azt hiszem, hogy mostantól nem fogom főzni a gombócokat. Ismerek többféle túrógombóc receptet, de ilyen finomat még nem ettem. (Tudom, hogy nem szokás saját magunkat dícsérni, de a visszajelzések is ezt igazolják.) Megkapta a 5*-öst.
Sült túrógombóc
Hozzávalók a gombóchoz:
1/2 kg túró
10 dkg cukor
1 tojás
3 zsömle
1 cs. vaníliás cukor
5-6 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja
tej
Öntet:
2-3 dl tejföl
3 ek. cukor
1 tojás
1 cs. vaníliás cukor
Tetejére:
zsemlemorzsa
vaj
cukor
3 db egészen szikkadt zsömléből másfelet annyi tejbe áztatok , amennyit felszív, a másik feléből meg morzsát készítek. (Erre nagyon megfelelő az aprítógép, ha nincs, le lehet reszelni, de zsemlemorzsát is használhatunk. A készen vett zsemlemorzsába mindenféle kenyeret beledarálnak, nem egészen olyan, mintha tényleg csak zsömléből készítenék.) Az áztatott zsömlét kicsavarom, a többi hozzávalóval összekeverem, végül a tojást és a morzsát is hozzáadom. Egy jénait jól kivajazok, nagy gombócokat készítek a masszából, amit leöntök a tejföl, tojás, cukor, vaníliás cukor keverékével és 200 °C-os sütőben megsütöm.
Közben egy serpenyőben vajat, zsemlemorzsát és cukrot teszek, amit kevergetve megpirítok. A cukor közben egy kissé karamellizálódik és a morzsa finom, édes és ropogós lesz. Ezt rászórom a tetejére.
Nekünk nagyon ízlett, a kihűlt maradék sem keményedett meg, finom puha volt, a megsült tojásos tejföl pedig krémes.
Megjegyzés: ha csak friss zsömlénk van, tegyük a mikróba, a 3 db-ot kb. 1-2 percre, mire kihűl már olyan lesz, minta legalább 3 napos lenne.
| |
Kedves Jutka!
Remélem ízlett, több trejföl biztos nem ártott, sőt.:)