| A mézeskalács házikó készítése egy kevés kézügyességet igényel, de megéri a fáradságot. Engem egy kicsit ráhangol az ünnepekre. Míg a gyerekek kicsit voltak azért készítettem, most pedig inkább a készítés öröméért, de vittünk vendégségbe virág helyett, amikor közvetlenül az ünnepek előtt voltunk hivatalosak. Mindig úgy érzem, hogy az előző házikó szebben sikerült, de akkor még eszembe sem jutott, hogy lefényképezzem.:(
Mézeskalács házikó
Hozzávalók:
75 dkg liszt
27 dkg méz
18 dkg cukor
15 dkg Rama margarin
¾ csomag mézeskalács fűszerkeverék
2 evőkanál kakaópor
¾ csomag sütőpor
csipet só
2 tojás
porcukor
A margarint, a cukrot, a mézet, a fűszereket és a kakaót egy lábasban összemelegítem, és addig keverem, míg a cukor elolvad. Hagyom hűlni, majd belekeverem az egyik egész tojást, meg az egyiknek a sárgáját. A lisztbe keverem a sütőport, a sót és hozzáadom a mézes keveréket. A robotgép dagasztólapátjával jól összekeverem, deszkán átgyúrom és 1 órára a hűtőbe teszem.
Közben kiszabom a ház elemeit. (2 db téglalap a teteje, 2 db a hosszabbik házfal, 2 db tűzfal, ami négyzetből és rajta egy háromszögből áll egyben kiszabva + 4 db kéményelem)
A sütőpapírt kicsit meglisztezem, azon nyújtom ki a tésztát fél cm vékonyra. Kiszabom az elemeket, de csak a leeső darabokat szedem ki közüle. Így tartja meg a legjobban a formáját, mert nagyon fontos, hogy egyenes legyen minden olyan oldal, amit egy másikkal kell összeragasztani. A sütőpapírral együtt teszem a tepsire.
A kisült elemeket olvasztott cukorral lehet összeragasztani. Én úgy csinálom, hogy pl a ház rövidebb oldalát belemártom a folyékony cukorba, és derékszögben hozzányomom a másik fal széléhez és tartom egy darabig, míg megkeményedik. Ez egy kicsit macerás, meg veszélyes, mert a cukor nagyon forró. (Az egyik ujjamon még most is van egy nagy hólyag a rácsöppent cukortól.)
A cukormázhoz a tojásfehérjét felverem, és annyi porcukrot keverek hozzá, amennyit csak felvesz. Nagyon sűrűn folyós legyen.
A díszítés csak fantázia kérdése. Mindenféle színes cukorka használható hozzá, meg olajos magvak, de készítettem már olyan házikót is, amit csak cukormázzal dekoráltam. (Akkor még több időm volt rá.) Nagyon jól néz ki a barna tészta és a fehér cukormáz kombinációja. A színes díszítőelemeket mintarajzolással lehet helyettesíteni. Az nem ennyire csicsás, ellenben sokkal ízlésesebb, bár ezek a házikók így is, úgy is elég giccsesebb, szerintem, de pont ez benne a lényeg.:))
Megjegyzés: Ebből a mennyiségből kijön egy viszonylag nagy ház, és marad még annyi tészta, hogy akár a karácsonyfára is készíthetünk díszeket. Amikor még több időm volt, mindenki részére, aki 24-én az asztalunknál ült, sütöttem egy csillagot, amire cukormázzal ráírtam a nevét, ez volt az „ültetőcsillag”. Ha már vége az ünnepeknek, elfogyott minden sütemény, lelegeltük a karácsonyfáról a szaloncukrokat, nagyon jól jön a házikó. Ha túl kemény lenne, egy kis forralt borba mártogatva igazi csemege a hideg januári estéken.
| |
Nagyon ötletes, köszönöm, hogy megosztottad, legközelebb kipróbálom.