| Ez a leves akár egy ünnepi menü része is lehet. A látszat ellenére egy gyorsan elkészíthető leves és nagyon finom. Már szinte el is felejtettem ezt a receptet, jó volt újra elővenni, pedig ez is megkapta a *-os 5-öst.
Norvég királyi leves
Hozzávalók:
20 dkg zöldborsó
3 evőkanál liszt
4 szál sárgarépa
1 kis fej vöröshagyma
4 db húsleveskocka
3 evőkanál cherry vagy vörösbor
pirospaprika, só
Húsgombóchoz:
40 dkg darált marhahús
4 ek zsemlemorzsa
1 tojás
petrezselyem, só
Az apróra vágott hagymát és a kockára vágott sárgarépát vajon vagy olajon megpárolom, meghintem a liszttel, kicsit pirítom, majd hozzáadom a pirospaprikát és a borsot, felöntöm kb. másfél-két liter vízzel, beleteszem a leveskockát, az elején kevergetem, majd 15 percig fedő alatt kis lángon főzöm.
Közben a húsgombóc hozzávalóit összegyúrom és kisebb gombócokat készítek. Egy serpenyőben minden oldalát megsütöm, majd a borsóval együtt a leveshez adom. Kb. 20 percig főzöm és végül egy kis sherryvel vagy borral ízesítem. Eddig csak sherryvel próbáltam.
| |