| Sajtkrémmel töltött pogácsa
Hozzávalók :
50 dkg liszt 2,5 dkg élesztő 1 dl tej 20 dkg Rámamargarin 2 dl tejföl 1 db tojás sárgája só
A töltelékhez: 2 dl tej 2 púpos kávéskanál liszt 2 db tojássárgája 10 dkg reszelt sajt (füstölt sajt) 15 dkg margarin
+ reszelt sajt az oldalára
Az élesztőt a langyos cukros tejben megfuttatom. A lisztet a margarinnal összemorzsolom, és a többi hozzávalóval összegyúrom. Hagyom pihenni hűvös helyen. Közben elkészítem a tölteléket. A lisztet és a tojássárgájákat összekeverem a tejjel, majd sűrűre főzöm. Beleteszem a reszelt sajtot, sózom, és addig kevergetem a tűzön, míg a sajt teljesen elolvad. Ha kihűlt, hozzákeverem a habosra kevert margarint. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtom, kicsi pogácsaszaggatóval kiszaggatom, felvert tojással megkenem, és 200 °C-os sütőben megsütöm. Sülés után kettévágom, és bőven megtöltöm a sajtkrémmel. Kicsit összenyomom, hogy a krém kibuggyanjon belőle, amit elkenek az oldalán, és reszelt sajtba forgatom. Úgy is mutatós, ha a tésztát vékonyabbra nyújtom és kicsit nagyobb pogácsaszaggatóval, szaggatom ki, minden másodiknak a közepét meg egy kisebbel. A karikát felvert tojással ragasztom az alsóra, így egy kosárka lesz belőle sülés után, és az üreget töltöm meg krémmel, a krém tetejére meg reszelt sajtot szórok.
Változat: 10 dkg rokfortot habosra keverek 10 dkg Ráma margarinnal, 1-2 gerezd összenyomott fokhagymával, 6-7 dkg finomra darált sós mogyoróval és annyi tejföllel, hogy krémes állaga legyen. Ezzel a krémmel is ugyanúgy töltöm meg, mint a másikkal, csak reszelt sajt helyett őrölt sós mogyoróba forgatom. Ennél a változatnál az oldalát is körbe szoktam kenni, különben nem tapad rá rendesen a mogyoró. A mogyorót vékony rétegben szórom egy lapos tányérba, és amikor a pogácsát belegörgetem jól rá is nyomom. Így nem szed fel túl sokat és egyenletesebb lesz. Ha elfogyott, újra rászórom a tányérra a mogyorót. Én általában egyszerre készítem mindkét változatot. Megjegyzés: Jól záródó dobozban kell tartani, mert a reszelt sajt hamar kiszárad, egyébként sokáig eláll.
| |
Ági!
A chaten már válaszoltam, de bemásolom ide is.
"Ági40! Még nem próbáltam. Mivel ehhez csak nagyon kevés élesztő kell, a lisztben valószínűleg sokkal több van, ezért a hosszú kelési idő alatt lehet, hogy túlkel, túl élesztős íze lesz. Kevéssel próbáld ki!"