Eddig minden évben más és más recept szerint készítettem a bejglit, idén Cintia receptjét vettem elő, és nem bántam meg. Többnyire csak a hagyomány miatt készítettem, mert annyira nem vagyunk oda érte, de ez nagyon finom lett, nem is maradt belőle szilveszterre.
Bejgli Cintia módra
Hozzávalók 4 rúdhoz:
Tésztához:
1,5 dl tejföl
20 g élesztő
1 tojás
500 g liszt
250 g margarint
5 dkg porcukor
1 csipet sóval
A tejfölt langyosra melegítjük, beletesszük a tojást, elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztős tejfölt és összegyúrjuk. 4 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és másnapig a hűtőszekrénybe rakjuk.
Diótöltelék:
200 g darált dió
15 dkg cukor
3 dkg rumban áztatott mazsola
fél dl tej
A tejet a cukorral, és a darált dióval kevergetve felforraljuk. Tűzról levéve kihűtjük, miközben egy kevés rumot, rumban áztatott mazsolát és szükség esetén kekszmorzsát adunk hozzá, hogy ne legyen lágy.
Máktöltelék:
200 g darált mák
200 g cukor
reszelt citromhéj, citromlé
3 dkg rumban áztatott mazsola
1 dl vízben a cukrot felforraljuk, hozzáadjuk a mákot, a mazsolát, a citromhéjat és a levét. Kihűtjük.
Gesztenyetöltelék:
250 g gesztenyemassza
rum/rumaroma
vaníliás cukor
reszelt narancshéj
50-60 g apróra vágott csoki
Összekeverjük a hozzávalókat. Ebbe is szórhatunk egy kis kekszmorzsát, ha nagyon lágy lenne.
A cipókat lazán átgyúrjuk, egymást követően lisztezett munkalapon 5 mm vastag téglalapokra nyújtjuk. Megkenjük a lapot tojásfehérjével, elsimítjuk a tölteléket, szabadon hagyva a hosszabbik felénél 2-3 cm széles sávot. A rövidebb oldalakon behajtunk 2-3 cm-es csíkot, majd feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük.
A 3 lapot megtöltjük a 3 töltelékkel, a maradék lapra pedig a maradék töltelékeket vegyesen kenjük, úgy csavarjuk fel. Megkenjük a tetejüket tojássárgájával, és fél óráig pihentetjük (vagy egy kicsit tovább, ha addig a tojássárgája nem szikkadt volna meg). Akkor finoman megkenjük tojásfehérjével és újabb 1/2-3/4 órát pihentetjük.
A tekercsek tetejét-oldalát sűrűn megszurkáljuk, hogy ne repedjen szét.
Előmelegített sütőben sütjük kb. 40 percet. Az első 20 percben nem szabad az ajtót kinyitni.
Tepsiben hagyjuk kihűlni.
|
Nem kell külön a tejet és a cukrot felrorralni, hanem egyszerre lábasba tenni a diót a cukrot, és a tejet. Ha túl sűrű lenne, lehet még hozzá tejet adni, na meg a rum is higítja egy kicsit.