|
Johanna kocka
Hozzávalók:
Tésztához:
4 db tojás
4 ek. cukor
4 ek. liszt
1 kk. kakópor
1 púpos kk. szalakáli
Krmémhez:
4 dl tej
1 bögre cukor
4 púposabb ek. liszt
2 cs. vaníliás cukor
25 dkg Ráma margarin
10 dkg tortabevonó csoki
Tészta:
A 4 tojás sárgáját a cukorral, a kakaóporral, a szalakálival és a liszttel jó habosra keverem. Lazán beleforgatom a felvert tojáshabot és egy sütőpapírral kibélelt kis tepsibe simítom, majd megsütöm kb. 180 °C-os sütőben.
Krém:
2 dl tejet felforralok a cukorral. Közben a maradék tejet csomómentesre keverem a liszttel. Hozzáöntöm a cukros tejhez és sűrűre főzöm. Belekeverem a vaníliás cukrot. Hagyom kihűlni. Ekkor elektromos habverővel elkezdem keverni, miközben a puha margarint apránként adogatom hozzá. Addig keverem, míg egy nagyon könnyű, habos, hófehér krémet kapok.
A kihűlt tésztára kenem. Tortabevonó csokit olvasztok (gőz fölött vagy mikróban), keverek hozzá egy kis étolajat, hogy ne legyen majd a csoki annyira kemény és a krémet bevonom vele. Jól lehűtöm és kockára szeletelem.
Megjegyzés: a hasonló főzött krémeket eddig mindig úgy készítettem, hogy megfőztem a tejet a liszttel (vagy a pudingporral), a vajat vagy a margarint habosra kevertem a cukorral, majd a kettőt összekevertem. Néha előfordult, hogy szemcsés lett, ha túl sokáig kevertem, de ennyire habos és könnyű krémet így ritkán kaptam. Nem is nagyon hittem a receptnek, amiben a fenti módon kellett a krémet elkészíteni, de kipróbáltam és nagyon jól sikerült. Nagyon lényeges, hogy a margarin jó puha legyen!
| |
Kedves Alíz!
Most indulunk a lányommal megsütni ezt a guszta sütit! Egy apró észrevétel: a tésztakészítés módjának leírásából kimaradt a szalalkáli:) ( a képek alatt ott van egyébként)
Köszönjük a receptet!
thne
Köszönöm szépen az észrevételt, javítottam a receptet.:)