| Töltött káposztafej
Hozzávalók:
1 közepes káposztafej
40 dkg darált sertéshús
8-10 dkg rizs párolva
1 tojás
só
bors
cukor
reszelt sajt
vaj vagy margarin
tálaláshoz tejföl
A káposztáról leveszek 2 levelet, félre teszem, majd az aljából levágom a torzsaszár részt. Egy éles késsel kivagdosom a káposzta torzsáját, azt kidobom, a többi kiszedett részt összeaprítom.. Úgy szedem ki, hogy ne maradjon nagyon vastag a káposzta fala, legfeljebb 3-4 levélnyi réteg. Eleinte nagyon nehezen megy a kiszedegetés nagyon szemetelős művelet), aztán már egyben jönnek ki a levelek.
Az összeaprított káposztát besózom pár percre. Egy lábasba kevés olajat teszek, egy kis cukrot szórok bele, ráteszem a kissé kicsavart káposztát és megpirítom, megborsozom, majd kihűtöm.
A darált húshoz hozzákeverem a káposztát, a főtt rizst, a tojást, sózom és borsozom. Ezzel a húsmasszával megtöltöm a káposztafejet. Az aljara teszem a félretett káposztaleveleket (a vastag eret kivágom előtte), belekötöm egy folpack fóliába és sós vízben fedő alatt, lassú főzéssel kb. 1 órát főzöm.
A fólia segítségével kiemelem a vízből és egy vajjal kikent hőálló edénybe teszem. (Alul legyen a nyitott rész!) Meglocsolom olvasztott vajjal, megszórom bőven reszelt sajttal és sütőben addig sütöm, míg a sajt szép piros lesz.
Cikkekre szeletelve tálalom, sok tejföllel.
Megjegyzés: ezt az ételt úgy is szoktam készíteni, hogy leszedem a külső leveleket, a többit aprítom és a továbbiakban a recept szerint készítem el a tölteléket, majd a káposztalevelekbe csavarom, lerakom egymás mellé egy kuktába, annyi sós vizet öntök rá, hogy éppen csak ellepje és 15 perc alatt megfőzöm. Leöntöm róla a vizet, hagyom hűlni, hogy kézzel óvatosan kiszedhessem. Kivajazott jénaiba teszem, sajttal megszórva megsütöm.
A töltelékbe nem kell más fűszer, mint só és bors, mert a káposzta ízesíti a tölteléket.
| |