|
Anyukám kedvence volt az így készített túrós palacsinta. Az édes tejfölben sütve a palacsinta lágyabb, szaftosabb lesz, és nagyon finom.
Túrós palacsinta sütőben
Palacsinta:
Aki gyakorlottabb egy kicsit a főzésben, az biztos nem szokta méregetni a hozzávalók mennyiségét, ha palacsintát süt, én sem, de van egy bevált mennyisség, amit a gyereknek mutattam, amikor először kezdtek önállóan palacsintát sütni.
12 db-hoz 1 tojást veszek, egy púpos pohár lisztet, egy pohár tejet és kb. még fél pohár vizet. (Azért kb., mert a liszttől is függ, hogy mennyitől lesz jó az állaga a tésztának, de ez a mennyiség általában megfelelő.) Adok hozzá sót és egy pici cukrot. Sokan nem tesznek bele, mert könnyebben leéghet, de finomabb lesz, ha üresen eszi az ember, márpedig annál nincs jobb, mint az a néhány „elrontott” palacsinta csak úgy üresen.. (Pár csepp folyékony édesítő is megteszi, és akkor a leégéstől sem kell félni.) A tésztába még teszek egy kevés olajat, így ha teflonban sütöm nem kell közben olajozni.
Először a tojást, a lisztet és a tejet keverem össze. Amíg sűrű a tészta, könnyebb a csomókat kikeverni belőle (gyorsabb turmixolva), és a vízből annyit adok hozzá, amennyivel a palacsintaállagot elérem, ízesítem, hagyom állni legalább fél órát és megsütöm.
A töltelékhez 1/2 kg túróból a szokásos módon porcukorral, vaníliás cukorral, csipetnyi sóval, reszelt citromhéjjal (ha száraz a túró egy kis tejföllel) készítek krémet.
A palacsintákat megtöltöm, a két végét visszahajtom és felgöngyölöm. Egy jénait kivajazok, egymás mellé állítgatom a palacsintákat, majd leöntöm cukorral és vaníliás cukorral elkevert tejföllel. Sütőben átsütöm.
| |