| A húslevesbe való betétek közül a legjobban ezt a gombócot szeretem. Sajnos mostanában nem nagyon lehet kapni (vagy csak én nem járok arra, amerre árulják) azt a kék dobozos pászkaport, amiből mindig is készítettem. Pont olyan finomságúra volt darálva, amely a legideálisabb a gombóc elkészítéséhez. A lapokban kapott pászkából megdarálva, vagy nagyon apróra törve készíthetünk finom gombócot.
Pászkagombóc (maceszgombóc)
Hozzávalók:
4 tojás
4 ek. libazsír vagy olaj
só, bors
gyömbérpor
pászkadara
A pászkát ledarálom, vagy nagyon finomra összetöröm. A tojásokat egy pohárba ütöm, és ugyanannyi vizet adok hozzá. Sózom, borsozom, gyömbérrel fűszerezem és belekeverem az olvadt zsírt vagy olajat. Jól összekeverem, és annyi pászkadarát adok hozzá, hogy galuska tészta állagú legyen. Kb. fél órás pihenésre van szüksége ahhoz, hogy jól formázható gombócokat készítsek belőle. Ha még mindig lágy lenne, akkor egy kis pászkadarát keverek hozzá. Fűszerekből annyit adok hozzá, hogy érezni lehessen benne a gyömbért is és a borsot is, mivel a pászka egy íztelen alapanyag. Én nem közvetlenül a levesbe főzöm, mert a leves nem marad szép tiszta, inkább sós vízben, vagy ételízesítővel ízesített vízben főzöm ki fedő alatt. Van, aki hatalmas gombócokat készít és így csak 1 db-ot kap mindenki, én inkább a nagyobb diónyi gombócokat szeretem.
Megjegyzés: ha túl darabosra aprítjuk a pászkát, a főzésnél széteshet. Mindig forró vízbe tegyük!
| |