| Lassan itt az újkrumpli szezonja. Amikor még nem az volt a célom, hogy a recepttáramat bővítsem, akár hetente is az asztalra került. Aki szereti a rakott krumplit, annak ez biztos ízleni fog. Az íze kicsit olyan, mint egy jó szaftos rakott krumplinak, a nagy előnye meg az, hogy gyorsabban elkészíthető és nem kell a nyári melegben bekapcsolni a sütőt.
Tejfölös újkrumpli
Hozzávalók:
1 kg újburgonya
1 kis fej hagyma
lángolt kolbász
3-4 főtt tojás
3dl tejföl
só
pirospaprika
petrezselyem
A krumplit lehetőleg egyforma darabokra vágom. Olajban megpirítom a felaprított hagymát, átforgatom rajta a burgonyát, megszórom pirospaprikával és sóval, kevés vizet öntök hozzá és fedő alatt, alacsonyabb hőfokon, néha megkeverve puhára párolom. Először csak kevesebbet, mert a krumpli is enged magából vizet.
A vége felé hozzáadom a karikára vágott kolbászt, de addigra csak kevés folyadék maradjon alatta. A legvégén a tejfölt és a cikkekre vágott kemény tojást is. Összerottyantom és petrezselyemmel megszórom.
Megjegyzés: annyi paprikát kell beletenni, hogy egy kicsit rózsaszínű legyen. (Ne a paprika domináljon benne!)Én házi pirospaprikát használtam, és nem számoltam azzal, hogy ez sokkal intenzívebb színben és ízben is. Ha szárazabb kolbászt használok, előbb teszem bele, amikor még nem teljesen puha a krumpli, most csak puha, házi csabai kolbász (szalámi) volt itthon, és ezt a tejföllel együtt tettem bele a végén.
| |
Nagyon jó ízű étel lehet a hozzávalók és az elkészítés miatt is. Azonban, az 5. képen még nagyon szaftos az étel, a 6. képen már eltűnik a szaft. Hová lett a szaft?