| Sonkás tészta sütőben
Hozzávalók:
40 dkg tészta (kocka vagy széles metélt)
4 dkg Ráma margarin
4 dkg liszt
4-5 dl tej
20-25 dkg darált sonka
3 tojás
só
bors
reszelt sajt
A tésztát sós vízben megfőzöm. Közben a margarinból, lisztből és a tejből elkészítem a besamellt. (Először a margarinból és a lisztből világos rántást készítek, majd felöntöm a tejjel és sűrűre főzöm.) Nem baj, ha egy kicsit hígabb lesz, mert a tészta is sokkal szaftosabb marad. Kicsit hűlni hagyom, belekeverem a darált sonkát, a tojások sárgáját és megborsozom. A tésztát leszűröm, a sonkás besamellhez adom és a felvert tojásfehérjéket lazán belekeverem. Egy hőálló edényt kivajazok, zsemlemorzsával megszórom, beleöntöm a masszát és kb. 200 C-os sütőben megsütöm.
Megjegyzés: lehet fokozni még belekevert reszelt sajttal, de a nélkül is nagyon finom. Nem szabad nagyon kiszárítani, mert a teteje nagyon megsül és ropogós lesz és szerintem akkor finom, ha kicsit puha, krémes állagú, de azért összeáll. A tetejére nem árt egy kis reszelt sajt, amit én most kihagytam, mert elfogyott.
A sózással vigyázzunk, mert a sonka sós!
| |