Karamelltorta
Hozzávalók:
egy kerek piskótatortalap
2,5 dl tej
2 ek. rum
10 dkg kristálycukor
10 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
2 ek. narancsszörp
2 púpos ek. liszt
20 dkg margarin
10 dkg omlós karamella
A piskótát három részre vágom, az egyik lapot felkockázom, a karamellt apróbb darabokra vágom.
1 dl tejet 4 dkg cukorral, a rummal és a narancsszörppel összekeverem, megöntözöm vele a piskótakockákat és hozzákeverem a karamellát is. Hagyom, hogy a tészta jól megszívja magát.
Közben megpirítok 10 dkg cukrot, egy kis vizet öntök hozzá (kb. ½ dl) és feloldom benne a karamellt, majd hozzáöntöm a maradék tej (1,5 dl) nagyobb részét és felforralom. A maradék kis tejben simára keverem a lisztet, és a forró karamellás tejhez öntöm. Sűrűre főzöm és kihűtöm.
A puha margarint habosra keverem a porcukorral és a kihűlt karamellel meg egy csomag vaníliás cukorral krémmé keverem.
Az alsó tésztalapot megkenem krémmel, egyenletesen ráterítem a megáztatott piskótát, erre a krém másik felét, befedem a második tésztalappal, és kívülről is bevonom a tortát.
Megjegyzés: általában magam készítem a piskótát, de most nagyon kevés időm volt felkészülni a legutóbbi családi névnapozásra, így készen vettem egy 3 lapos piskótát, egyébként 5-6 tojásból sütöttem volna. Díszítésként karamellt használtam. A kéz melegétől megpuhul és hasonlóan formázható lesz, mint a marcipán. (Az időhiány miatt csak egy egyszerű, gyors mintát találtam ki, de még így is jól mutatott a világosbarna krémen a sötétebb karamell.)
|