| Tekert dagadó
Hozzávalók:
kb. 1 kg-os dagadó
1 dl bor
1 fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
Piros Arany
só
bors
(zselatint)
60-70 dkg burgonya
A fokhagymát összenyomom, összekeverem a borssal és legalább fél-3/4 tubus Piros Arannyal. A húsból egy nagy lapot vágok és bekenem a keverékkel. (Ha hidegen is akarom fogyasztani, megszórom zselatinnal is, így kihűlés után nem esnek annyira szét a szeletek.) Szorosan feltekerem és megtűzöm fogpiszkálóval vagy hústűvel. Kívülről besózom, borsozom és egy olajozott tepsibe fektetem a tekercset. A hagymát cikkekre vágom és a hús köré rakom, leöntöm a borral és szorosan lefedem egy alufóliával. Kb. ¾ órát sütöm. Leveszem róla a fóliát és az időközben megfőtt, meghámozott és kockára vágott burgonyát a hús levében megforgatom és visszateszem a sütőbe. (Ha túl sok lenne a lé, egy részét leöntöm.) Pirosra sütöm a hús tetejét. (Kivettem a húst, amikor elkészült és még visszatettem a krumplit egy kicsit a sütőbe.
Megjegyzés: megmaradt a hús fele és másnap hidegen is nagyon jó volt. Akár hidegtálhoz is használható. Ha túl zsíros a dagadó, szedjük le a zsír nagy részét. Mivel hajlamos a szétesésre én úgy szeletelem, hogy egy hústűvel teljesen átszúrom azt a részt, amit épp szeletelni akarok, így egyben marad, kihúzom a tűt és a következőbe szúrom bele.
| |