| Itt van a salátaszezon. Ilyenkor gyakran kerül magyar tányérra a tojásos nokedli. Hogy ne legyen unalmas, egy kicsit változtattam rajta, de csak egy nagyon kicsit.
Erről jut eszembe. Még a 80-as évek elején, az egykori NDK-ba utaztunk a német barátnőmékhez. Mivel abban az időben csak szerdán lehetett náluk húst kapni, de a tojásos nokedlihez minden alapanyag adott volt, még a fejes saláta is, így elkészítettem ezt az igazán egyszerű, de nagyszerű ételt, amit mi nagyon szerettünk. Ülünk az asztalnál, én várakozva figyelem az arcokat, hogy milyen benyomást kelt, de látom, hogy nem túl nagy a lelkesedés. Erre az őszinte, 6 éves gyermekük megszólal. „Apu, tehetek rá ketchupöt?” Papa, mama szeme felcsillan: „Hát persze!” Mi a férjemmel szörnyülködve néztünk, amint mindhárman „elrontották” azt a finom ételt. Szentségtörésnek éreztem akkor és még nem sejtettem, hogy a fiam pár évvel később, amikor már saját akarattal rendelkezik, szintén így cselekszik majd, mint ahogy azóta is. Lehet, hogy csak azért találtam ezt szörnyűnek, mert az én gyerekkoromban még azt se tudtuk, hogy létezik ketchupe?
Tojásos nokedli kicsit másképpen
Én 4 személyre az alábbi mennyiségből készítem (maradék nem lesz):
2+5 db tojás
3 dl víz
kb. 40 dkg liszt
só
10-12 dkg kockázott bacon
1 fej saláta
2-3 db újhagyma
ecet
só
cukor vagy folyékony édesítő
olaj
2 tojást összekeverek 3 dl vízzel, sózom és kb. 40 dkg lisztet keverek hozzá. (Ez teljesen lisztfüggő.) Csak nagyon keveset kevergetem, épp hogy összeálljon és közvetlenül a főzés előtt keverem össze. Ha nagyon kidolgozom és sokat áll, kicsit gumis állaga lesz a nokedlinek. Forrásban lévő sós vízbe szaggatom. Ha mind feljött a víz tetejére leszűröm, és egy kicsit leöblítem. Közben a bacont megsütöm, és erre szedem ki a megfőtt nokedlit. Összekeverem, ráöntöm a felvert tojásokat és megsütöm, de nem túl szárazra.
A salátához a hagymát karikára vágom, sózom, kevés olajjal, cukorral vagy édesítővel opálosra keverem. Adok hozzá egy kis vizet, de nem túl sokat, nem kell, hogy a saláta elmerüljön benne, és beleforgatom a salátát.
Megjegyzés: én a tányérra teszem a nokedli mellé, nem külön kistányérra, mert én azt szeretem, ha a leve kicsit a nokedlira folyik. (A férjem meg pont ezt nem szereti.)
| |