Ez a torta mindig nagy sikert jelent. Legtöbbször eper és málna kerül bele. Eleinte tejszínnel készítettem, mióta felfedeztem a Hullalát (cukrászhab) , azóta sokkal gyorsabb és egyszerűbb. Könnyű nyári torta, amit - készen kapható 3 lapos piskótából - nem is tart olyan sokáig elkészíteni
Túrós-joghurtos gyümölcstorta
Hozzávalók:
6 tojásból piskóta vagy kész kerek piskóta
25 dkg túró
0,5 l Hullala vagy tejszín
4 dl joghurt (vagy málnás joghurt)
1 doboz mirelit málna (vagy friss)
málnaszörp
porcukor
zselatin
1 cs. gyümölcskocsonyapor
Sütök egy 6 tojásos piskótát egy kerek tortaformában. Ha kihűlt, 3 részre vágom, vagy veszek egy 3 lapos kész piskótát attól függően, hogy mennyi időm van.
1. krém:
Ha nagyon darabos, morzsalékos a túró, akkor egy mixelőrúddal pépesítem és összekeverem porcukorral (ízlés szerint), vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal, majd 2 dl habbá vert Hullalával vagy tejszínnel lazán összekeverem. (Nem kell hozzá zselatin.)
2. krém:
2 dl Hullalát vagy tejszínt habbá verek, málnaszörpöt keverek hozzá. Hullala esetén ez nagyon megkeményíti a habot. A joghurtba vagy gyümölcsjoghurtba porcukrot keverek ízlés szerint, majd lazán összekeverem a habbal. Ha nem elég intenzív a gyümölcsíz és nem elég édes, szörpöt keverek még hozzá. Egy kevés vízzel higított szörpbe egy fél zacskó zselatint keverek, majd mikróban kb. ˝ perc alatt feloldom. Kevergetve kicsit hűlni hagyom. Pár kanálnyi joghurtos krémmel lazítom és gyors mozdulatokkal a többihez keverem.
Az egyik piskótalapot visszateszem a formába, a joghurtos krém ž részét beleöntöm, ráteszem a másik piskótalapot, erre a túrókrémet teszem, majd befedem az utolsó lappal. Kicsit lenyomkodom, bekenem a maradék joghurtos krémmel és hagyok egy keveset az oldalára is. Kirakom a gyümölccsel, ha mirelit, akkor fagyott állapotban, és az időközben a zacskón lévő leírás szerint elkészített és kihűtött gyümölcskocsonyát a tetejére öntöm. Mivel ez egy viszonylag magas torta, egy többrétegű alufóliacsíkkal megemelem a tortaforma oldalát (belülről), hogy ne csorogjon le a kocsonya. Ha mirelit gyümölcsöt használok, a hideg gyümölcsön azonnal megdermed a zselatin. Hűtőben jól lehűtöm. Leveszem róla a forma oldalát, a torta oldalát bekenem a maradék krémmel és darált babapiskóta-morzsát vagy szeletelt mandulát nyomkodok rá. A maradék 1 deciliternyi Hullala habot nyomózsákba teszem, és körbe rányomom a torta peremére.
Megjegyzés: nem kaptam málnás gyümölcskocsonyaport, ezért epret használtam, de nem lehetett érezni az ízén.
|
Szia Alízka!
Na, megvan! Biztosan ez lesz a menyem szülinapi tortája, mert minden "alkatrészét" szereti.....nagyon finom lehet.
Köszi!!