Rákóczi túrós
Hozzávalók:
Tésztához:
12 dkg liszt
7 dkg margarin
4 dkg cukor
1 tojássárgája
Krémhez:
35 dkg túró
3 tojássárgája
4 púpos evőkanál porcukor
reszelt citromhéj
5 dkg mazsola
1 cs. vaníliás cukor
Tetejére:
4 tojásfehérje
12 dkg kristálycukor
néhány csepp citromlé
Összegyúrom a tésztához valókat, és egy kis tepsibe nyomkodom. A sütőben félig megsütöm.
A túrót összekeverem a tojások sárgájával, a porcukorral, a reszelt citromhéjjal, a mazsolával és a vaníliás cukorral. Ha nagyon száraz a túró 1-2 evőkanál tejfölt is adok hozzá. Ha kicsit hígabb lesz a krém az nem baj, mert a tojássárgája megköti sülés közben, de a krém nem lesz annyira száraz. A félig megsült tésztára öntöm és visszateszem a sütőbe.
Közben a tojásfehérjéket felverem a cukorral és pár csepp citromlével és a megsült túrókrémre simítom. Ismét visszateszem a sütőbe, de már csak kb. 100 °C-on sütöm, szárítom.
Kihűlés után vizes késsel lehet szeletelni.
|
Kedves Andrea!
Sajnos csak most olvastam a kérdésedet. Remélem jól sikerült. A képeken látszik, hogy milyennek kell lenni. Azért nem írok időt, mert a sütők nem egyformák.
A tésztát félig kell megsütni, a túrót meg addig, amíg egy kicsit megszilárdul, de nem kell barnára sütni. Ha egy fogpiszkálót beleszúrsz, és nem tapad rá a túrós massza, már jó. Ekkor kell rátenni a habot, és levenni 100 fokra a sütő hőmérsékletet. Addig kell sütni, míg a hab kicsit rózsaszínű lesz.