|
Ez a sós kelt tésztából készült étel nagyon praktikus, többféle ízesítéssel készíthető, ezért mindig más-más ízhatást érhetünk el. Nem egy bonyolult étel, de annál finomabb.
Dübbencs
Lágy sós kelt tésztát készítek. Nem nagyon szoktam méregetni a mennyiségeket.
2-3 dk élesztőt kb. 1 dl langyos tejbe morzsolom, egy kiskanál cukorral és 2-3 ek. liszttel elkeverve meleg helyen kelni hagyom. Még hozzáöntök 2-3 dl langyos tejet, sózom, kevés olvasztott vajat keverek hozzá és annyi lisztet, hogy kalácsállagú tésztát kapjak.
Én úgy szoktam a kelt tésztát készíteni, hogy először a nedves részeket keverem össze (tej, felfuttatott élesztő, tojássárgája, zsiradék, stb.) és a lisztet részletekben adom hozzá, miközben dagasztom. Sokkal könnyebb lágy tésztához keverni még egy kis lisztet, mint a keményhez még folyadékot. Jó alaposan kidolgozom és hagyom a duplájára kelni.
Gyúródeszkára borítom és kézzel olyan nagyra nyújtom, húzkodom, nyomkodom, amennyire csak lehet. 2/3 részét megkenem ízesített zsírral, ami lehet akár kapros, akár hagymás, fokhagymás, pirospaprikás. (Jelen esetben egy fej vöröshagymát pirítottam meg 2-3 gerezd zúzott fokhagymával, amit pirospaprikával ízesítettem.)
Az üres tésztaharmadot visszahajtom, rá a megkent részt, majd újra megkenem a tésztát és folytatom a hajtogatás. Minden réteg után egy kicsit lapítom, nyújtom. Végül tepsi nagyságúra hajtom, és sütőpapíros tepsibe teszem. Jó mélyen, majdnem teljesen bevagdosom, tetszőleges nagyságúra és bőven megkenem sós tejföllel.
200 °C-os sütőben megsütöm.
Megjegyzés: frissen az igazi. A tésztát a rétegek mentén szét lehet szedni. Pogácsa helyett szoktam kínálni a vendégeknek is, de egy tartalmas leves után is jó fogás.
| |