| Régebben gyakran készítettem sajtot. Viszonylag egyszerű a készítése és sokféleképpen lehet ízesíteni. Most a legkedveltebb változatot készítettem el.
Házi sajt
Hozzávalók:
1 l zacskós tej (nem sovány)
½ kg túró
5 dkg vaj (nem margarin)
1 tojás
1 mk. szódabikarbóna
só
bors
3 gerezd fokhagyma
snidling
A tejet felforralom, belemorzsolom a túrót, pár percig kevergetve hagyom a tűzön, míg megjelenik a savó. Leveszem a tűzről, hagyom egy kicsit állni, míg teljesen szétválik túró a savótól. Ekkor egy filteres kávéfőző szűrőjében leszűröm, hagyom jól lecsöpögni. Egy edényben felolvasztom a vajat, beleteszem a túrót, sózom, borsozom és lassú tűzön kevergetve addig főzöm, míg kissé nyúlóssá nem válik. Közben beleteszem az összenyomott fokhagymát és az apróra vágott snidlinget is. Leveszem a tűzről, beleszórom a szódabikarbónát és a tojást, jól elkeverem, és egy formába nyomkodom a masszát. Már így is jól összeáll, de hagyom teljesen kihűlni, majd a formából kiborítva is hagyom egy kicsit szikkadni a külsejét. Jól szeletelhető és nagyon finom.
Megjegyzés: mivel sokszor készítettem egyszer-egyszer előfordult, hogy nem lett nyúlós a melegítéskor a sajt, inkább egy kicsit szemcsés maradt. Nem tudom miért, talán a túró és a tej minősége befolyásolta. Ettől ugyanúgy összeállt, szeletelhető is volt, ízre meg ugyanolyan, csak az állaga volt egy kicsit más. Ízesíthető sokféle módom. Pl. köménnyel, pirospaprikával, zöldfűszerekkel. Legjobb teflon edényben készíteni, mert a sima lábasban egy vékony réteg rásül az edény aljára, ami nem leégés, de nehéz felkaparni, csak áztatva jön le. Ebből a mennyiségből kb. 40-50 dg sajt lesz. Nem sokkal olcsóbb, mint a hasonló sajtok, de érdekes és nagyon finom.
| |
Szia!
Az elkészítése után mennyi ideig kell a formában hagyni? Könnyen kijön a formából, vagy ki kell kenni valamivel? Köszönöm a választ:) Szuper az oldal!